V Japonsku je tento pojem velmi populární a v roce 2018 se rozšíří po celém světě. O umami se hovoří jako o páté chuti, kterou náš jazyk umí rozpoznat. Tato specifická pikantní chuť se přirozeně vyskytuje v mnoha potravinách, jako jsou rajčata, miso, maso a houby.
Stačí málo a získáte svou vlastní zásobu umami. Jednoduše vysušte houby porcini nebo shiitake. Sušit je můžete i tak, že je dáte na noc do trouby AEG a nastavte nízkou teplotu. Potom houby rozdrtíte na prášek, který můžete použít jako koření do různých pokrmů.
TROUBA SENSECOOK
Představujeme vám vašeho nového šéfkuchaře. Pod jeho vedením připravíte nejšťavnatější jehněčí maso a nejjemnější filet z lososa. Použijte teplotní sondu a zvolte míru propečení jako v restauraci: rare, medium, well done, neboli syrový, středně propečený či propečený.
Můžete se spolehnout, že trouba SenseCook dokonale splní vaše přání. Ani nemusíte otevírat dvířka trouby. Ať už pečete šťavnaté maso, nebo dortíky plněné čokoládou, vše je pod přísnou kontrolou, aby se každý pokrm dokonale podařil. Konečně trouba, která mluví vaším jazykem.
PRÁŠEK UMAMI
Ingredience
300 g hub shiitake
Postup
- Houby shiitake nakrájejte na tenké plátky.
- Plátky hub rozložte na dva plechy.
- Plechy vložte do trouby a houby nechte sušit v troubě SenseCook přes noc při teplotě 45 °C.
- Plechy vyjměte a sušené houby rozmixujte na jemný prášek například v kuchyňském mixéru Gourmet Pro.
Pohled Jana Punčocháře
Vedle čtyř základních chutí tu máme chuť novou – umami. Popsal bych ji jako velmi lahodnou. V podstatě jde o kyselinu glutamovou, která je velmi specifická.
Jsem si jist, že některá bistra a restaurace se toho hned chytí a budou lákat na novinku mezi chutěmi, pravdou ale je, že tato chuť je obsažena v mnoha potravinách, které běžně konzumujeme.
MIXÉR GOURMET PRO
Inovativní řešení PowerTilt vám usnadní vaření a z každé ingredience vytěží to nejlepší. Tajemství spočívá v kombinaci nožů s titanovou povrchovou úpravou EM.6., precizně nakloněné nádoby Tritan a výkonného motoru se silou 1 200 W. Výsledkem jsou prvotřídní hladké a mimořádně chutné směsi.