Vaření v páře – jak plně využít parní troubu AEG

Naposledy aktualizován 23.11.2023 12:39

Ženy vaří jídlo v páře v parní troubě

Vaření v páře je jednou z nejpřínosnějších technik, které můžete k přípravě jídla použít. Nabízí nejen vynikající zachování chuti, barev a živin, ale je to také jeden z nejšetrnějších a nejúčinnějších způsobů vaření. Jídlo není vystaveno nadměrnému teplu pánve, které by mohlo způsobit vysušení nebo připálení. Nevkládá se do vroucí vody, která ho může připravit o důležité vitamíny a minerály rozpustné ve vodě. Dopřejte si chutné a zdravé pokrmy připravené s precizností ve vaší parní troubě AEG.

V páře můžete vařit téměř cokoli – zeleninu, obiloviny, mořské plody, drůbež, maso, chléb a koláče, to vše s vynikajícím výsledkem. 

Jak vařit s párou

Všechny parní trouby AEG poskytují kombinaci páry a suchého tepla, aby vám nabídly nekonečné možnosti vaření. Můžete zvolit kombinaci páry a suchého tepla ručně nebo použít Steamify®, pokud je k dispozici u vašeho modelu trouby.

Doporučujeme troubu nepředehřívat, abyste z vaření v páře vytěžili maximum. Pokud je trouba zahřátá, vytvářená pára nebude vidět.

Parní trouby AEG mají čtyři úrovně páry. Vaše trouba je může mít všechny, nebo jen některé z nich. Podívejte se, které to jsou a k čemu slouží:

Plná pára využívá kontinuální páru pro zdravé a chutné jídlo. Ideální pro šetrné vaření surovin, jako je zelenina, rýže, kuskus a mořské plody (ryby, mušle a krevety).

Vysoká pára kombinuje horký vzduch s párou. Správné nastavení pro jemné pokrmy, jako je pudink, koláče, teriny a ryby.
Střední pára kombinuje horký vzduch s párou pro jemné dušení. Ideální na žebírka nebo pečené ryby, stejně jako na pečení chleba a sladkých těst.
Nízká pára kombinuje horký vzduch s párou pro šťavnaté a křupavé jídlo. Ideální pro maso, drůbež, ryby, gratinovaná jídla, casserole a restovanou zeleninu, stejně jako i pro pečení koláčů, muffinů a sušenek.


Nastavte si úroveň páry sami

1. Naplňte zásobník na vodu na maximální úroveň, jak je uvedeno.
2. Zasuňte zásobník zpět na místo.
3. Procházejte nabídku a vyhledejte manuální funkce páry.
4. Zvolte požadovanou úroveň páry.
5. Nastavte teplotu.
6. Stiskněte START.

Nechte Steamify® nastavit úroveň páry za vás

Pokud má vaše trouba funkci Steamify®, úroveň páry automaticky nastaví sama na základě vámi zvolené teploty. V průběhu vaření pak přidá správné množství páry ve správný čas a v případě potřeby ji zkombinuje se suchým teplem. Naučte se vařit pomocí Steamify®.

Tipy a triky 

  • Než začnete vařit, ujistěte se, že je vaše trouba studená, abyste z vaření v páře vytěžili maximum.
  • Pokud chcete jídlo uchovat teplé, nemusíte ho přikrývat fólií, protože vlhkost nabízí stejnou ochranu.
  • Při vaření s nastavením plné páry doporučujeme použít sadu Deluxe Steam, která se dodává s plně parními troubami.

DŮLEŽITÉ

  • Do zásobníku na vodu používejte pouze studenou vodu z vodovodu. Nepoužívejte filtrovanou (demineralizovanou) nebo destilovanou vodu. Nepoužívejte jiné kapaliny a nelijte hořlavé nebo alkoholické tekutiny.
  • Pokud je vaše trouba na začátku vaření horká, pára, která se vytváří, nebude vidět.
  • Po dokončení vaření vyprázdněte zásobník na vodu.
  • Uvnitř trouby může kondenzovat zbytková voda. Po uvaření opatrně otevřete dvířka trouby. Jakmile vychladne, osušte vnitřek měkkým hadříkem.
  • Čas od času budete upozorněni, abyste z parní trouby odstranili vodní kámen. Odvápnění odstraňuje a zabraňuje usazování vodního kamene v parním systému vaší trouby a udržuje optimální výkon trouby. Zjistěte více o tom, jak odstranit vodní kámen z vaší trouby.


Přečtěte si více o tom, jak péct chléb a koláč v páře nebo na jak ohřát jídlo pomocí parní regenerace.

Další informace o konkrétním modelu trouby naleznete v uživatelské příručce. Svůj uživatelský manuál naleznete zde.