Jak péct v parní troubě AEG

Naposledy aktualizován 23.11.2023 9:40

Chléb pečený v páře

Udělejte dojem na své přátele a rodinu přípravou domácího chleba a nadýchaných koláčů jako z té nejlepší pekárny. S parní troubou AEG dosáhnete vždy profesionálních výsledků. Dostupnost funkcí závisí na konkrétním modelu vaší trouby. 

Různé způsoby pečení s parní troubou AEG:

  • Funkce kynutí těsta: Pára vytváří ideální prostředí pro rovnoměrné kynutí těsta, urychluje kynutí a je vzdušnější bez obav z průvanu
  • Funkce pečení chleba: Pečte dokonale vykynutý chléb s vláčnou střídkou a křupavou kůrkou.
  • Funkce Steamify®: Připravte vláčný a nadýchaný koláč s lahodnou chutí a dozlatova upečenými okraji. 
  • Manuální nastavení: Nastavte úroveň páry pro pečení chleba a koláčů ručně.

Funkce kynutí těsta

Funkce kynutí těsta na vaší parní troubě poskytuje optimální prostředí pro kynutí těsta.

  • Těsto umístěte do vhodné nádoby na první pozici roštu. Díky vlhkosti ho není nutné zakrývat. 
  • Zvolte funkci kynutí těsta a sledujte, jak těsto začne kynout.
  • Teplota se automaticky nastaví na 35 °C, což je vhodná teplota pro kynutí těsta v páře.

Funkce pečení chleba

Použijte funkci pečení chleba pro přípravu nejen chleba, ale také rohlíků a dosáhněte profesionálního výsledku v křupavosti, barvy a lesku kůrky.   

Funkce pečení chleba:

  • Přidá páru, aby těsto nakynulo, a poté zkombinuje páru a teplo pro dosažení dokonale zlatohnědé kůrky.
  • Poskytuje optimální teplotu a prostředí pro kváskové směsi.
  • Teplota je nastavená na 180 °C, ale lze ji změnit ručně podle vašeho receptu.

Funkce Steamify®

Pokud má vaše trouba funkci Steamify®, bude pečení s párou snazší než kdy předtím.

  • Vyberte Steamify® a nastavte teplotu, jak je uvedeno ve vašem receptu. Na základě teploty za vás trouba automaticky nastaví úroveň páry.
  • Při použití Steamify® vám trouba sdělí, jaké výsledky můžete očekávat na základě teploty, například, že 155–230 °C je ideální pro pečení chleba a koláče s křupavým povrchem a vláčným středem.  
  • Pokud nastavíte časovač na tuto úroveň teploty, spodní ohřev se zapne na několik posledních minut a vytvoří křupavý spodek. Zjistěte více o tom, jak používat Steamify®

Manuální nastavení úrovně páry

Pokud vaše trouba nemá funkci pečení chleba nebo Steamify®, nastavte úroveň páry ručně. Při pečení chleba nebo koláče v páře si můžete vybrat různé úrovně vlhkosti – a kombinovat se suchým teplem pro křupavý povrch. V závislosti na modelu vaší trouby můžete mít až čtyři úrovně vlhkosti pro vaření.

Pokud máte možnost, vyberte:

  • Střední pára – pro pečení chleba a sladkých těst
  • Nízká pára – pro koláče, muffiny a sušenky


Poté nastavte požadovanou teplotu a začněte péct. Dokončete suchým teplem pro křupavější povrch.

Tipy a triky

  • Zkuste osvěžit jednodenní chléb tím, že ho na pár minut ohřejete trochou páry. K tomu je optimální funkce parní regenerace, která je dostupná u vybraných modelů.
  • Při pečení buchet nebo malých kvasových chlebů dbejte na to, aby pečicí papír nepřesahoval plech. Bránil by správnému proudění a rozložená horkého vzduchu. 
  • Použijte plech na pečení pečiva s perforovaným dnem, který zlepšuje cirkulaci tepla, což pomáhá dosáhnout dokonale zlaté kůrky. Pro více informací o tomto plechu a dalším příslušenství navštivte náš internetový obchod.



Další informace o konkrétním modelu trouby naleznete v uživatelské příručce. Svůj uživatelský manuál naleznete zde.

Nyní, když jste se dozvěděli o pečení chleba a koláčů v páře, klikněte sem a zjistěte více o tom, jak vařit v páře.