S hruškami, povidly, tvarohem a mákem

S hruškami, povidly, tvarohem a mákem

FRGÁL

podle Jana Punčocháře

Ingredience

Na těsto:

500 g mouky, 250 ml mléka, 40 g droždí, 2 ks žloutků, 80 g cukru (moučka), 50 ml slunečnicového oleje, 125 g másla, sůl, citronová kůra z jednoho citronu, 1 ks vejce na potření, 100 ml mléka na potření

Náplně (každá náplň na cca 4 frgály):

Hrušková:

900 g sušených hrušek, ½ kg cukru (moučka), 1 dcl rumu, 30 g mleté skořice, 30 g badyánu, 1 ks vanilkového cukru, 50 g strouhanky

Hrušky pomeleme a zbytek surovin řádně promícháme tak, aby vznikla hustá směs.

Tvarohová:
1 kg tvarohu, 4 ks žloutků, 240 g cukru (moučka), 140 g vanilkového cukru, 1 dcl rumu, 1 ks vanilkového pudingu, 150 g rozinek, muškátový květ, citronová kůra z jednoho citronu

Všechny suroviny řádně promícháme v míse. Bude-li směs příliš hustá, můžeme přidat trochu smetany na zředění.

Povidlová:
1400 g povidel, 200 g vanilkového cukru, 50 g strouhanky, 1 dcl rumu

Všechny ingredience smícháme s povidly. Bude-li směs příliš řídká, zahustíme strouhankou.

Maková:
600 g mletého máku, 80 g povidel, 250 ml mléka, 1 ks vanilkového cukru, 180 g cukru (krupice), 100 g mouky, 1 dcl rumu

Přečtěte si více

Příprava

1. Mléko svaříme s cukrem, ve varu přidáme mák a za stálého míchání krátce povaříme. Potom necháme vychladnout a z másla a mouky si připravíme jíšku. Po vychladnutí směsi smícháme, přidáme ostatní suroviny a dobře promícháme. V případě, že je směs velmi hustá, můžeme zředit mlékem.

 

2. Z trošky mouky, cukru, droždí a malého množství teplého mléka necháme vzejít kvásek. Na pracovní plochu (nebo do misky) si připravíme mouku, vejce, sůl, cukr, citronovou kůru, máslo v pokojové teplotě a ohřáté mléko. Přidáme kvásek a vypracujeme vláčné těsto, jejž necháme vykynout na teplém místě pod čistou utěrkou.

 

3. Těsto si rozdělíme na čtyři díly a vyválíme do kruhu tak, aby vznikly čtyři stejné části. Na každý koláč přidáme asi 400 g náplně a rozetřeme po těstě. Po obvodu necháme asi centimetr okraje, který potřeme rozšlehaným vejcem. Koláče posypeme drobenkou, necháme ještě malou chvíli kynout a poté pečeme v rozehřáté troubě na 200 °C dozlatova.

 

4. Ještě teplý okraj frgálu potřeme mlékem. Nakonec rozehřejeme máslo, a poté přidáme jeden vanilkový cukr a rum. Touto směsí frgál hojně pokapeme.