S hruškami, povidly, tvarohem a mákem
FRGÁL
podle Jana Punčocháře
Ingredience
Příprava
1. Mléko svaříme s cukrem, ve varu přidáme mák a za stálého míchání krátce povaříme. Potom necháme vychladnout a z másla a mouky si připravíme jíšku. Po vychladnutí směsi smícháme, přidáme ostatní suroviny a dobře promícháme. V případě, že je směs velmi hustá, můžeme zředit mlékem.
2. Z trošky mouky, cukru, droždí a malého množství teplého mléka necháme vzejít kvásek. Na pracovní plochu (nebo do misky) si připravíme mouku, vejce, sůl, cukr, citronovou kůru, máslo v pokojové teplotě a ohřáté mléko. Přidáme kvásek a vypracujeme vláčné těsto, jejž necháme vykynout na teplém místě pod čistou utěrkou.
3. Těsto si rozdělíme na čtyři díly a vyválíme do kruhu tak, aby vznikly čtyři stejné části. Na každý koláč přidáme asi 400 g náplně a rozetřeme po těstě. Po obvodu necháme asi centimetr okraje, který potřeme rozšlehaným vejcem. Koláče posypeme drobenkou, necháme ještě malou chvíli kynout a poté pečeme v rozehřáté troubě na 200 °C dozlatova.
4. Ještě teplý okraj frgálu potřeme mlékem. Nakonec rozehřejeme máslo, a poté přidáme jeden vanilkový cukr a rum. Touto směsí frgál hojně pokapeme.