Limetková pěna s malinovou omáčkou

Výrazná malinová chuť kontrastuje se sladkou limetkovou pěnou a vytváří svěží dezert, který navíc skvěle vypadá.

Ingredience

1 vanilkový lusk, 800 ml mléka, 1 limetka, 2 vejce, 6 žloutků, 150 g cukru, 1 limetka, 1 citrón na dozdobení

Malinová omáčka: 400 g mražených malin, 100 g cukru moučka, 1 lžíce limetkové šťávy

Příprava


8 porcí

1 8 porcelánových formiček vymažte máslem a nechte vychladnout.

2 Vanilkový lusk rozřízněte na polovinu a vyškrabte semínka. Semínka i lusk vložte do mléka a přiveďte k varu. Nechte 10 minut mírně povařit, poté lusk vyjměte.

Z limetky budete potřebovat nastrouhanou kůru i šťávu.

4 Mezitím vymíchejte v misce vajíčka, vaječné žloutky, cukr, limetkovou kůru a šťávu a do vzniklé směsi přimíchejte ještě teplé mléko. Směs rozdělte do připravených formiček.

5 Pěnu pečte na 2. úrovni, s nastaveným parním stupněm 3 a teplotou 100 °C po dobu 50 minut a potom ji nechte na 2–3 hodiny vychladnout.

6 Maliny mírně rozmrazte a smíchejte s cukrem moučka a limetkovou šťávou. Ochucenou ovocnou směs propasírujte přes sítko.

Servírování

Upečenou pěnu uvolněte po okraji formičky pomocí malého nože a vyklopte na talíř. Přelijte dezert malinovou omáčkou a ozdobte čerstvými malinami a kousky citronu.

  • Hrušky v červeném víně

    Při tomto receptu nevynechávejte koření, ledaže by se vám skutečně protivilo, protože jídlu dodá nezaměnitelné teplo a hloubku.

  • Jarní závitky vařené v páře

    Lehké závitky plné zeleniny najdou uplatnění na večírcích i jako pohoštění pro početné návštěvy.

     

  • Cibulačka připravená metodou Sous-Vide

    Vyzkoušejte francouzskou klasiku v moderním hávu. Cibulová polévka zahřeje a potěší jako žádná jiná.