Ke kávě

Ke kávě

Tvarohové buchty s rumem a rozinkami, vanilková zmrzlina

podle Jana Punčocháře

Ingredience

Těsto:
500 g hladké mouky, 100 g cukru krystal, 40 g droždí, 150 g másla, 2 žloutky, 200 ml mléka, sůl, 1 vanilkový lusk, kůra z 1 citronu, kůra z 1 pomeranče

Náplň:
300 g měkkého tvarohu, 2 žloutky, 80 g hnědého cukru, 50 g rozinek

Omáčka:
100 g hnědého cukru, 200 ml rumu tuzemáku, špetka soli, 100 g rozinek, 100 g másla, žloutek na potření

Tvarohové buchty s rumem a rozinkami podle Jana Punčocháře

Postup

Z cukru na pánvi vytvoříme karamel, přilijeme rum a necháme odpařit alkohol. Osolíme, přidáme rozinky a vmícháme studené máslo, aby vznikla hustá omáčka.
Z mouky a dalších surovin vypracujeme hladké nelepivé těsto a necháme jej vykynout, nejlépe přikryté potravinářskou folií, na program Kynutí v troubě. Ten zajistí optimální péči, aby těsto bylo vláčné a zároveň co nejvíce vykynulo. 
Tvaroh promícháme se žloutky, cukrem a rozinkami.

Smetanu, mléko a vanilku smícháme a zahřejeme těsně pod bod varu. Žloutky s cukrem rozmícháme, přilijeme část smetanového základu a řádně rozmícháme metličkou. Nakonec smícháme se zbylou smetanovou omáčkou, dobře promícháme a nalijeme do zmrzlinovače nebo necháme ztuhnout v mrazáku.

Vykynuté těsto rozválíme a pomocí tvořítka (můžeme použít i skleničku či nůž) rozdělíme na menší kolečka nebo čtverečky. Na každý kousek těsta dáme tvarohovou náplň, dobře spojíme a vytvarujeme buchty. Klademe je těsně vedle sebe na předem vymazaný plech. Jednotlivé buchty dobře omastíme, a nakonec je ještě potřeme žloutkem rozmíchaným s trochou vody.
Buchty necháme dalších asi 15 minut kynout a potom dáme na 25–30 minut péct do vyhřáté trouby na 170 °C.

Tvarohové buchty s rumem a rozinkami podle Jana Punčocháře

Tvarohové buchty podáváme s omáčkou z rumu a rozinek.

Pokud chcete, aby měly buchty krásnou rumovou chuť, můžete je ještě teplé v pekáčku zalít rumovou omáčkou. Buchty ji skvěle nasají a budou vláčné a šťavnaté.