Tvarohový koláč s čerstvými fíky
Z multifunkční parní trouby
Máslový sušenkový korpus, ricotta a sladké fíky tvoří dokonalou kombinaci.
Ingredience na 8 porcí
200 g klasických cereálních kakaových Bebe sušenek, 100 g změklého másla, 800 g ricotta sýru, 4 ks vejce, 100 g třtinového cukru, 2 ks vanilkového cukru, kůra z 1 ks citronu, 1 balení vanilkového pudinku, 12 ks čerstvých fíků, 50 g pekanových ořechů, 4 ks fíků a pár pekanových ořechů na ozdobu
Forma o průměru 26–28 cm
Příprava
Sušenky rozdrobíme do mísy a promícháme se změklým máslem. Vzniklou směsí vyložíme dno a strany formy do výšky cca 4 cm a pořádně „udusáme“, aby se budoucí korpus nerozpadal.
Ricottu smícháme v míse se žloutky a oběma cukry, citronovou kůrou, pudinkovým práškem a pomocí metly pořádně promícháme. V jiné míse vyšleháme z bílků tuhý sníh, který velmi zlehka vmícháme do ricottové směsi.
Fíky zbavíme stopek, křížem je do ¾ nakrojíme a ze stran prsty zmáčkneme k sobě, aby se fíky rozevřely jako květy. Poté je rovnoměrně rozložíme na připravený korpus, navrstvíme polovinu ricottové směsi, posypeme nasekanými pekanovými ořechy a završíme druhou polovinou směsi. Necháme 10 minut odpočinout.
Formu s koláčem přendáme na plech a dáme péct do předehřáté trouby na režim Horká pára Interval / Nízká vlhkost Low při 130 °C na cca 70 minut.
Po upečení necháme koláč při pokojové teplotě vychladnout, poté dáme alespoň na 2 hodiny odležet do lednice. Koláč nakrájíme na porce, které ozdobíme čerstvými fíky a pekanovými ořechy.