Flammkuchen s bylinkami a zrajícím sýrem

Podle Jana Punčocháře

Francouzi by řekli tarte flambée, v Alsasku je to flammkuchen. Tento slaný koláč je skvělou volbou, když vás honí mlsná nebo čekáte hosty.

Ingredience

Těsto

150 g hrubé žitné mouky, 100 g hladké mouky, vlažná voda, 2 lžíce olivového oleje, 1/4 (10 g) droždí, sůl, mouka na pomoučení pracovní plochy

 

Náplň

200 g prorostlé slaniny, 125 g crème fraîche s bylinkami, 6 ks šalotky, olivový olej na pomaštění plechu, 200 g zrajícího sýru, 1 svazek pažitky

 

Příprava flammkuchen

Příprava

Na pracovní plochu sesypeme obě mouky dohromady a uprostřed uděláme důlek, kam rozdrobíme droždí a promícháme ho s trochou vlažné vody a mouky. Necháme asi 20 minut vzejít kvásek. Pak přidáme olej, dvě lžičky soli a 3–4 lžíce vlažné vody. Na pomoučené pracovní ploše uhněteme těsto, které necháme odpočinout pod utěrkou cca 40 minut.

Mezitím nakrájíme slaninu na malé kostičky, šalotky oloupeme a nakrájíme na tenké kroužky. Na pánvi bez tuku nejprve osmahneme slaninu dokřupava, dáme stranou a lehce osmažíme i šalotku. Pak obojí spolu řádně promícháme a necháme vychladnout.

Troubu si předehřejeme na 240 stupňů (horkovzdušnou troubu na 220 stupňů).

Těsto dobře zpracujeme, rozdělíme na šest dílů a na pomoučené pracovní ploše vyválíme šest tenkých oválných koláčů. Přendáme je na plech vyložený pečicím papírem, potřeme crème fraîche s bylinkami a poklademe slaninovou směsí.

Flammkuchen pečeme 15 až 20 minut. Po vyndání (nejlépe na pizza kámen) hojně posypeme pažitkou a kousky zrajícího sýra.