Hovězí steak s pečenými bramborami a bylinkovým máslem

Z multifunčkní parní trouby

Jak připravit dokonalý steak? Inspirujte se receptem šéfkuchaře Antonína Bradáče a doplňte steak bylinkovým máslem.

Ingredience na 4 porce

Steak

800 g hanger steaku,(u nás se tato část masa nazývá „veverka“), 20 ml olivového oleje, drcený pepř, mořská sůl

Pečené brambory

800 g malých brambor, 200 g bílé cibule, 80 g másla, 2 lžíce rostlinného oleje, 100 ml bílého vína, 1 lžíce hladkolisté petržele (jen listy), sůl

Ochucené máslo

100 g změklého másla, 1 lžička dijonské hořčice, 1 ančovička, 1 stroužek česneku, ½ lžičky sušených chilli vloček, kůra z 1 ks citronu, 1 lžíce pažitky

Příprava

Maso odblaníme a nakrájíme na stejnoměrné porce o váze 200 g, potřeme olejem, opepříme a necháme aspoň 2 hodiny odležet, nejlépe přes noc.

Připravíme si ochucené máslo. Ančovičku, pažitku a česnek nasekáme nadrobno a spolu s ostatními surovinami spojíme s máslem a zabalíme pomocí potravinářské fólie do válečku, který necháme v lednici ztuhnout.

Brambory ve slupce dobře omyjeme a předvaříme je v troubě na režim Vaření v páře při 96 °C zhruba 30 minut, dle velikosti brambor (ne úplně doměkka), poté necháme zchladnout. Po vychladnutí je nakrájíme na cca 1,5 cm tenké plátky. Oloupanou cibuli nakrájíme na tenké proužky a na polovině dávky másla ji orestujeme do světle hnědé barvy, osolíme, zalijeme vínem, které necháme úplně odpařit, a dáme stranou. Na pánvi rozehřejeme olej a začneme opékat plátky brambor do zlatavé barvy, poté přidáme máslo a cibuli, promícháme, až se vše spojí, nakonec vmícháme nasekanou petržel.

Maso lehce osolíme a na rozpálené pánvi zprudka opečeme 2 minuty z obou stran. Poté je přendáme na rošt, pod který dáme plech, do středu jednoho steaku zapíchneme pokrmovou sondu a vložíme do předehřáté trouby na režim Pravý horký vzduch, 170 °C, sondu nastavíme na 60 °C. Po upečení necháme maso 2 minuty odpočinout, a potom je nakrájíme na plátky. Plátky masa podáváme s opečenými bramborami a hoblinkou ochuceného másla