Kachní prsa s meruňkovým salátem
podle Jana Punčocháře
Ingredience
2 ks kachních prs (cca 300 g), sůl, pepř, 50 ml teriyaki omáčky, 30 ml balzamikového octa
Salát z meruněk:
200 g čerstvých meruněk, 100 g sušených meruněk, 2 dcl bílého vína, sůl, pepř z mlýnku, 1 pol. lžíce medu, 3 pol. lžíce vinného octa, 100 g rukoly, 2 pol. lžíce olivového oleje, olivový olej na zakápnutí nakonec
Příprava
Kachní prsa osolíme a opepříme, zakápneme balzamikovým octem a teriyaki omáčkou. Spolu s bylinkami a česnekem dáme do vakuovacího pytlíku a zavakuujeme. Vaříme metodou Sous-Vide 30 minut na 68 °C.
Po uvaření rozbalíme a dáme na studenou pánev kůží dolů. Na mírném plameni necháme tak dlouho, dokud nebude kůže vypečená dokřupava jako škvarečky, což může trvat cca 7 minut. Poté obrátíme a jen krátce, asi 2 minuty, dokončíme i z druhé strany. Tak docílíme, že bude kachna
propečená na medium.
Poté kachnu necháme v pokojové teplotě vychladnout a krájíme.
Sušené meruňky namočíme do bílého vína a necháme 3 hodiny marinovat a nabobtnat.
Čerstvé meruňky nakrájíme na měsíčky, přidáme ocet, sůl, med a olivový olej. Vše důkladně promícháme, přidáme na kostičky nakrájené sušené meruňky namočené v bílém víně a zakápneme decentně šťávou z bílého vína z marinovaní a přidáme rukolu.