Lehký salát s fetou

Přísady

3 staré rohlíky nebo suchý chléb, 2 červené řepy, 1 malá cibulka, česnek, zázvor, čerstvý rozmarýn, sůl a pepř, 5 lžic olivového oleje, 4 lžíce jablečného džusu, 2 lžíce pasty tahini, rozdrobený sýr feta, 2–3 hrsti čerstvé listové zeleniny

Příprava


1.
Chléb nakrájejte na 2,5cm kostky. Pokud chléb ještě není tvrdý, usušte ho pomalu v troubě.

2. Z červené řepy odstraňte kořen, potom ji oloupejte a nakrájejte na malé kousky.

3. Troubu zahřejte na 200 °C a vložte do ní polovinu červené řepy spolu s nakrájenou cibulkou, strouhaným česnekem a zázvorem, 2 najemno nasekanými větvičkami rozmarýnu a malým množstvím olivového oleje. Pečte asi 15 minut.

4. Pro přípravu dresinku smíchejte polovinu řepy se zbytkem olivového oleje, jablečným džusem a pastou tahini.

5. Pečenou zeleninu vložte do misky s dresinkem a nechte ji chvíli odstát. Ochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou.

6. Zeleninu naaranžujte na servírovací talíř, potom přidejte pečenou zeleninu a posypte rozdrobenou fetou.

Culinary Misfits

Culinary Misfits neboli Kulinářští zmetci je duo, které vzniklo v roce 2012 a tvoří ho designérky Lea Brumsack a Tanja Krakowski. Považují za nesprávné, že velké množství ovoce a zeleniny se vyhodí, protože neodpovídá přísným estetickým normám. Kulinářští zmetci se rozhodli oslavovat krásu přirozené rozmanitosti.

  • Tichomořské pojetí salátu Caesar

    Podle Cataliny Velez

  • Masový salát Ceasar

    Podle Ludwiga Maurera

  • Salát pravých chutí

    Podle Marka Schatzkera