Okoun nilský podle Kitchenette

S rajčaty a olivami taggiasca

Tento recept vznikl jedním z mých spontánních počínání v kuchyni a řekla bych, že klíčovou ingrediencí jsou olivy taggiasca. Už jsem o nich mnohokrát mluvila a moc vám doporučuji, až na ně v nějakých italských potravinách narazíte, určitě neváhejte a alespoň jedny si kupte. Je to jedna z pra-odrůd oliv, která sebou nese neskutečné aroma. Olivy jsou malinké, ale opravdu o to více aromatické. Pokud si budete moci vybrat, kupte ty v oleji. Olej z nich je sám o sobě úžasně aromatický a každý salát nebo hlavní jídlo, posune do nové dimenze.

Ingredience na 4 porce

4 filety okouna nilského (nebo jiné bílé ryby), 400 g konzerva celých konzervovaných rajčat (mohou být i drcená), 3 bobkové listy, 3 stroužky česneku, oloupaný, na plátky nakrájený, 1 lžíce olivového oleje, 2 lžíce balsamikové redukce, 2 lžíce oliv taggiasca (*úvod), mořská sůl, čerstvě mletý pepř

Na servírování:

orestované mandličky

Okoun

Postup

Troubu předehřejte na 200°C na program horký vzduch. Vezměte si zapékací nádobu, dejte do ní trochu olivového oleje, konzervu celých rajčat a lehce je pokrájejte nebo nadrťte vařečkou. Na rajčata nasypejte pokrájený česnek, přidejte bobkové listy, rovnoměrně rozložte olivy i balsamiko, lehce posolte a případně i opepřete. 

Na tento základ položte omyté a osušené filety, lehce je osolte z vrchní strany, potřete kapkou oleje nebo oleje z těchto výjimečných oliv taggiasca a dejte péct do trouby na 20 minut.

  • Tip 1: Tyto filety jsou téměř vysoké jako filety divokého lososa, pokud byste například použili pstruha, candáta a nebo jiné tenčí filety, zkraťte úměrně dobu pečení.
  • Tip 2: K tomuto receptu se hodí snad každá příloha. Díky rajčatové omáčce i suché přílohy, jako je quinoa na fotkách, kuskus, bulgur, rýže, ale i brambory, …
Trouba SteamBake BPB351120M

Okouna připravovala bloggerka Markéta Pavleje v parní troubě AEG BPB351120M.