Pečený lilek s rajčaty a sýrem feta
podle Jana Punčocháře
Ingredience
Lilek:
2 lilky, sůl, olivový olej, 4 stroužky česneku, 60 ml vinného octa, 40 g hladkolisté petržele
Salát z quinoy:
250 g malých rajčat, 1 šalotka, sůl, 200 g quinoy, pepř, 30 ml vinného octa, bazalka, olivový olej
120 g sýra feta, olivový olej
Příprava
Lilek rozpůlíme, nakrojíme v dužnině mřížku, osolíme a necháme 30 minut tzv. vyplakat. Poté opláchneme, osušíme v papírové utěrce a na Plancha grilu na olivovém oleji opečeme. Po opečení přidáme rozdrcený česnek, vinný ocet, přendáme vše na plech a při 170 °C pečeme v troubě 15 minut. Vyjmeme z trouby, posypeme nasekanou petrželí. Pokapeme vinným octem a necháme vychladnout.
Uvaříme quinou, propláchneme ji studenou vodou a dáme do mísy.
Rajčata nakrájíme na kostičky, přidáme nakrájenou šalotku, sůl, pepř, vinný ocet, natrhanou bazalku, olivový olej a necháme marinovat.
Na lilek vychlazený na pokojovou teplotu položíme rajčata, salát z quinoy, natrhaný sýr feta, bazalku a vše důkladně zakápneme olivovým olejem.