Polévka laksa
Z pánve Wok AEG
Laksa je ostrá polévka populární zejména v asijských zemích. V našem receptu jsme použili pánev Wok s prstencem na indukční desky. Díky prstenci dochází k lepšímu využití indukčního tepla a během přípravy usnadňuje pohyb s pánví.
Ingredience
1 polévková lžíce rostlinného oleje (řepkový/rýžový/arašídový), 185 g laksové pasty, 500 ml domácího kuřecího vývaru, 800 ml kokosového mléka, 2 polévkové lžíce rybí omáčky, 800 g oloupané a nakrájené dýně, 400 g brokolice nakrájené na malé kousky, 250 g tenkých rýžových nudlí, 300 g krájeného měkkého tofu, 4 malé hlízy cibulky, 2 dlouhé chilli papričky, limetka, koriandr
Postup
- Nakrájejte dýni, jarní cibulku a chilli papričky na malé kousky.
- Na rýžové nudle nalijte vroucí vodu a nechte naboptnat dle návodu.
- Na indukční desce nechte ve woku rozehřát olej. Do horkého oleje přidejte laksa pastu a smažte asi minutu, poté zalijte vývarem.
- Nechte pastu rozpustit ve vývaru a přilijte kokosové mléko, rybí omáčku, dýni a vařte ji po dobu 10-12 minut, dokud nezměkně.
- Přidejte brokolici a nechte ji v polévce prohřát.
- Podávejte s tofu, ořechy, chilli papričkou a koriandrem, dochuťte limetkovou šťávou.
Ingredience, techniky a použitá koření se u různých regionů Číny a jihovýchodní Asie liší, jedno však mají společné - pánev wok. Ta je díky svému tvaru uzpůsobena metodě stir-fry, ale dá se v ní i dusit, smažit, vařit nebo připřavovat jídla na páře. Pánev Wok fusion přináší tyto možnosti i pro indukční vaření.