Quiche s medvědím česnekem a bramborami

podle Jana punčocháře

Ingredience

Křehké těsto
250 g hladké mouky
125 g másla
65 g vody
sůl
1000 g luštěnin
 
Náplň
100 ml oleje
100 g cibule
100 g bílého chřestu
400 g brambor
100 g medvědího česneku
400 ml mléka
4 ks vejce
80 g gorgonzoly
80 g ementálu
80 g parmezánu
sůl
pepř
muškátový oříšek
Quiche s medvědím česnekem a bramborami

Příprava

Změklé máslo, vodu, sůl a hladkou mouku vložíme do mísy a vypracujeme vláčné těsto, které necháme dvě hodiny v lednici odpočinout. Následně těsto vyválíme, přeložíme do formy a vidličkou propícháme tak, aby se nenafukovalo. Formu s těstem vysypeme luštěninami, aby bylo těsto rovnoměrně zatíženo. Pečeme 40 minut na 180 stupňů. Poté luštěniny vysypeme a těsto necháme vychladnout. 

 

Cibuli a brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Cibuli zarestujeme na oleji a následně přidáme také brambory, které opečeme. Dále přidáme sůl, muškátový oříšek a pepř. Zalijeme mlékem a dusíme doměkka. 

 

Chřest oloupeme, uvaříme v silně osolené vodě a následně jej zchladíme ve studené vodě s ledem a nakrájíme na plátky. Chřest smícháme s bramborami, přidáme nasekaný medvědí česnek a necháme vychladnout. Do studené směsi přidáme čtyři vejce a nastrouhané sýry. Vše smícháme, nalijeme do připraveného těsta a pečeme 45 až 50 minut na 160 stupňů.