Roastbeef s bramborami na rozmarýnu

A S DOMÁCÍ MAJONÉZOU

Hovězí v podobě, kterou si zamilujete

Ingredience

Roastbeef
1,5 kg nízkého roštěnce, 1,5 kg brambor (varný typ A, B), 2 lžíce plnotučné hořčice, 50 ml worcestrové omáčky, tabasco nebo sušené chilli papričky, čerstvý rozmarýn, rostlinný olej, olivový olej, sůl, pepř

Domácí majonéza
2 žloutky, 1 lžíce dijonské hořčice, 1 lžíce vinného octa, 1 citron

Příprava

V míse smícháme hořčici, worcester, špetku sušených chilli papriček nebo tabasco a asi 50 ml rostlinného oleje. Osolíme, opepříme a do marinády naložíme maso, které předtím důkladně očistíme a svážeme kuchyňským provázkem do tvaru válečku. Maso dáme ideálně do druhého dne marinovat do lednice.

Před pečením vyndáme roastbeef z lednice a necháme hodinu při pokojové teplotě odležet.

Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na měsíčky. Nasypeme je na plech s pečicím papírem, přidáme čerstvý rozmarým, osolíme, zakápneme olivovým olejem a promícháme. Plech dáme do předehřáté trouby na režim Horká pára Interval / Nízká vlhkost Low 170 °C, čas přibližně 50 minut.

Maso vyjmeme z marinády a ze všech stran ho orestujeme na rozpálené pánvi s olivovým olejem. Hovězí přendáme na plech, do středu zapáchneme teplotní sondu a dáme do předehřáté trouby na režim Pravý horký vzduch 150 °C, sondu nastavíme na 60 °C.

Hotový roastbeef vyndáme z trouby, odstraníme provázek a necháme pár minut odpočinout. Mezitím připravíme domácí majonézu a smícháme ji s výpekem z masa. Roastbeef nakrájíme na slabé plátky a podáváme s bramborami.

Domácí majonéza

V míse rozmixujte 2 žloutky, lžáci dijonské hořčice a lžíci bílého vinného octa. Za neustálého šlehání po kapkách přilévejte asi 250 ml rostlinného oleje, dokud nevznikne hladká emulze. Majonézu dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou.