Roastbeef

s tymiánovou majonézou, citrusy a tapenádou z oliv

Podle Jana Punčocháře

Ingredience

4 porce
500 g kvalitní roštěné, sůl, pepř, 2 lžíce dijonské hořčice, 1 lžíce worcesteru, 1 dl řepkového oleje, 150 ml majonézy, 3 snítky tymiánu, 1 ks little gem salátu, 8 ks sušených rajčat (2 na porci), 1 dl rajčatového octa (lze nahradit vinným), 1 ks pomeranče, 100 g oliv Taggiasca, 50 g sušených rajčat, 4 ks kvalitního chleba

Příprava

Roštěnou osolíme a opepříme, přidáme hořčici, worcester, olej a necháme den přiklopenou v lednici marinovat.

Pánev rozpálíme, maso zprudka opečeme po všech stranách a vložíme do trouby a pečeme v režimu Pravý horký vzduch na 110 °C. Teplotní sondu pro měření teploty v jádře masa nastavíme na 55 °C. Jakmile sonda zvukovým signálem oznámí, že uvnitř masa je námi stanovená teplota, vyndáme ho z trouby, zatížíme a necháme v lednici vychladnout.

Vezmeme salát little gem a zakapeme šťávou z celého pomeranče, přidáme olivový olej a sůl, promícháme, zavakuujeme a necháme marinovat.

Do majonézy zamícháme nasekaný tymián a hrubý pepř.

Olivy a sušená rajčata rozmixujeme najemno.

Chléb opečeme po obou stranách a skládáme jednotlivé vrstvy – maso s tymiánovou majonézou, dva kusy sušených rajčat, marinovaný salát, navrch tapenádu z oliv a přiklopíme.