Salát z červené řepy s čekankou a kozím sýrem

Z multifunčkní parní trouby

Červená řepa s kozím sýrem je oblíbená klasika. Pro osvěžení přidejte čekanku a sýr ukryjte do variace na trojobal.

Ingredience na 4 porce

Salát
3 červené řepy, 20 ml olivového oleje, 2 větvičky čerstvého tymiánu, sůl a pepř, 2 bílé čekanky, 1 snítka pažitky, 50 g soli

Ořechy
40 g vlašských ořechů, 50 g másla, špetka cayenského pepře, 10 g cukru krupice, sůl

Zálivka
15 ml balzamikového octa, 45 ml olivového oleje, 5 g cukru, sůl a pepř

Ochucená strouhanka
50 g Panko strouhanky, kůra z 1 citronu, 1 stroužek česneku, 1 lžička nasekané petržele

Obalované sýry
4 kozí sýry Crotin, 50 g hladké mouky, 2 vejce, 1 lžíce olivového oleje
alobal

Příprava

Do misky nasypeme sůl a do ní zapícháme čekanky spodní částí dolů, celé přikryjeme alobalem a necháme přes noc v lednici. Sůl vytáhne z čekanky hořkost.

Dobře opláchnutou a osušenou řepu potřeme olivovým olejem, přendáme do děrované nádoby a dáme na 2 hodiny vařit do trouby v režimu Vaření v páře při 96 °C. Po vychladnutí oloupeme a rozkrájíme na kostičky 2 × 2 cm.

Vlašské ořechy opečeme na másle na mírném ohni do zlatova, přecedíme a ihned ochutíme solí, pepřem a cukrem. Z balzamikového octa, olivového oleje, cukru, soli a pepře vyšleháme v misce lehkou zálivku na salát.

V míse smícháme Panko strouhanku, kůru z citronu, drcený česnek a nasekanou petržel. Kozí sýry obalíme v mouce, rozšlehaném vejci a připravené ochucené Panko strouhance. Sýry vložíme na plech s pečicím papírem, potřeme je olivovým olejem a dáme péct do předehřáté trouby na režim Pravý horký vzduch při 230 °C na cca 6 minut (do barvy).

Čekanky vyndáme ze soli, opláchneme je a osušíme, rozkrájíme na šestiny a zbavíme košťálu. V misce promícháme čekankové lístky s řepou a vše lehce ochutíme zálivkou.

Salát rozložíme na talíře, ozdobíme ořechy a nasekanou pažitkou. Nakonec navrch každého salátu přidáme usmažené kozí sýry.