Salát ze zeleného chřestu s pošírovaným vajíčkem
Podle Jana Punčocháře
Ingredience
500 g chřestu, 250 g jahod, 200 g rukoly, 4 vejce, 60 g parmezánu, 100 ml olivového oleje, 70 ml vinného octa, 50 ml lihového octa, sůl, pepř
Příprava
Spodní část chřestu oloupeme a chřest vaříme v silně osolené vodě asi 4 minuty dle velikosti. Uvařený chřest zchladíme v ledové vodě, aby zůstala zachována jeho zelená barva. Připravíme si vařící vodu se solí a kapkou lihového octa. Pomocí vidličky vytvoříme ve vodě vír, do kterého vyklepneme vejce. Vaříme mírným varem asi 3 minuty, pak vejce vyndáme, necháme řádně okapat na papírové utěrce a poté ho osolíme a opepříme.
Rukolu a jahody důkladně omyjeme a osušíme. Chřest a jahody nakrájíme na díly, přidáme rukolu a vše dochutíme olivovým olejem, vinným octem, solí a pepřem. Hotový salát servírujeme na talíř s pošírovaným vejcem zasypaným hoblinami parmezánu.