Uzený losos na zeleném čaji s restovanou zeleninou

Z multifunčkní parní trouby

Patří losos k vašim nejoblíbenějším rybám? Zelený čaj a další netradiční ingredience posunou jeho chuť ještě dále.

Ingredience na 4 porce

600 g lososa s kůží bez kosti

Restovaná zelenina
1 lžíce čerstvého zázvoru, 1 chilli paprička, 2 stroužky česneku, 1 červená cibule, 2 hlávky čínského zelí, 1 střední mrkev, 100 g hlívy ústřičné, 1 červená paprika, 1 žlutá paprika, 1 lžíce ústřicové omáčky, 1 lžíce sezamových semínek (černá nebo bílá), 2 lžíce listů koriandru, 2 lžíce sezamového oleje, sůl, limetka, chilli paprička
Flambovací plynová pistole
Nerezový plech děrovaný a plný (součást příslušenství parní trouby)

Marináda
1 stroužek česneku, 3 cm loupaného zázvoru, šťáva z 1 pomeranče, kůra z ½ pomeranče, 1 lžička třtinového cukru, 1 lžíce sójové omáčky, ½ lžičky koření pěti vůní, 1 lžíce rostlinného oleje

Udící směs
100 g jasmínové rýže, 2 lžíce zeleného čaje, 2 celé badyány, kůra z ½ pomeranče

Přečtěte si více

Příprava

Lososa očistíme od šupin a kostí a nakrájíme na čtyři porce. Připravíme si marinádu – do mixéru vložíme česnek, zázvor, cukr, koření pěti vůní, sójovou omáčku, olej, pomerančovou šťávu a kůru a rozmixujeme. Do této marinády vložíme lososa a necháme ho marinovat 2–3 hodiny v lednici. Poté lososa vyndáme z marinády a osušíme. Nerezový plech otočíme dnem vzhůru a položíme na něj marinované filety lososa.

Z alobalu vytvoříme mističku s okraji. Rýži v misce smícháme s cukrem, zeleným čajem, rozlámaným badyánem a zbytkem kůry z pomeranče. Směs nasypeme do připravené alobalové misky, kterou postavíme do plného nerezového plechu. Tuto směs pomocí flambovací pistole zapálíme, aby začala doutnat, a ihned nad směs položíme plech s fi lety lososa (vznikne jakýsi „pařáček“), přikryjeme alobalem a pořádně utěsníme, aby kouř neunikal. Vložíme do předehřáté trouby na režim Pravý horký vzduch a pečeme při 185 °C asi 15 minut. Po upečení vyndáme z trouby a necháme ještě 5 minut odpočívat pod alobalem.

Omyté papriky, mrkev, cibuli a hlívu nakrájíme na tenké proužky, čínské zelí rozkrájíme na hrubší nudle. Ve woku na mírném plameni na oleji nejdříve opečeme na drobno nakrájený česnek, zázvor a chilli papričku, poté přidáme papriky, cibuli, mrkev a hlívu, zprudka opečeme a cca 2 minuty restujeme. Ochutíme ústřicovou omáčkou a solí. Ke konci přidáme nakrájené čínské zelí, sezamová semínka a krátce opečeme. Vhodíme lístky koriandru a již nevaříme.

Na talíře rozdělíme restovanou zeleninu, navrch položíme lososa a ozdobíme nakrájenou chilli papričkou a koriandrem, podáváme s měsíčkem limetky.