Uzený losos na zeleném čaji s restovanou zeleninou
Z multifunčkní parní trouby
Patří losos k vašim nejoblíbenějším rybám? Zelený čaj a další netradiční ingredience posunou jeho chuť ještě dále.
Ingredience na 4 porce
Příprava
Lososa očistíme od šupin a kostí a nakrájíme na čtyři porce. Připravíme si marinádu – do mixéru vložíme česnek, zázvor, cukr, koření pěti vůní, sójovou omáčku, olej, pomerančovou šťávu a kůru a rozmixujeme. Do této marinády vložíme lososa a necháme ho marinovat 2–3 hodiny v lednici. Poté lososa vyndáme z marinády a osušíme. Nerezový plech otočíme dnem vzhůru a položíme na něj marinované filety lososa.
Z alobalu vytvoříme mističku s okraji. Rýži v misce smícháme s cukrem, zeleným čajem, rozlámaným badyánem a zbytkem kůry z pomeranče. Směs nasypeme do připravené alobalové misky, kterou postavíme do plného nerezového plechu. Tuto směs pomocí flambovací pistole zapálíme, aby začala doutnat, a ihned nad směs položíme plech s fi lety lososa (vznikne jakýsi „pařáček“), přikryjeme alobalem a pořádně utěsníme, aby kouř neunikal. Vložíme do předehřáté trouby na režim Pravý horký vzduch a pečeme při 185 °C asi 15 minut. Po upečení vyndáme z trouby a necháme ještě 5 minut odpočívat pod alobalem.
Omyté papriky, mrkev, cibuli a hlívu nakrájíme na tenké proužky, čínské zelí rozkrájíme na hrubší nudle. Ve woku na mírném plameni na oleji nejdříve opečeme na drobno nakrájený česnek, zázvor a chilli papričku, poté přidáme papriky, cibuli, mrkev a hlívu, zprudka opečeme a cca 2 minuty restujeme. Ochutíme ústřicovou omáčkou a solí. Ke konci přidáme nakrájené čínské zelí, sezamová semínka a krátce opečeme. Vhodíme lístky koriandru a již nevaříme.
Na talíře rozdělíme restovanou zeleninu, navrch položíme lososa a ozdobíme nakrájenou chilli papričkou a koriandrem, podáváme s měsíčkem limetky.