Gazpacho s tygřími krevetami připravenými v páře

Studená polévka ve španělském stylu je skvělou volbou pro horké lední dny.

Ingredience

2 červené papriky, 1 okurka, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 600 ml zeleninového vývaru, 100 ml extra panenského olivového oleje, 30 ml červeného vinného octa, 400 g oloupaných rajčat, 2 malé plátky bílého chleba, sůl a pepř, bazalka na dochucení, 12 tygřích krevet

Příprava

4 porce

1) Papriky zbavte slupek škrabkou na zeleninu, překrojte na polovinu a odstraňte semena. Jednu papriku nakrájejte na drobné kostičky a druhou nakrájejte na větší kousky. Okurku oloupejte a překrojte na polovinu. Odstraňte semena (ale nevyhazujte je) a polovinu okurky nakrájejte na malé kostičky. Druhou polovinu nakrájejte na větší kusy.

2) Zeleninu nakrájenou na větší kusy dejte do misky spolu se semeny okurek. Přidejte oloupanou a nakrájenou cibuli, česnek, zeleninový vývar, olivový olej, ocet, oloupaná rajčata a plátky chleba. Dochuťte solí a pepřem a nechte odležet v lednici nejméně 2 hodiny.

3) Listy bazalky oddělte od stonků a přidejte je k najemno nakrájené okurce a paprikám. Dejte do chladničky.

4) Oloupejte a očistěte krevety. Ochuťte solí a pepřem a položte na pečicí plech. Připravujte v páře na 3. úrovni, s nastavením páry 2, při 95 °C po dobu 15 minut.

5) Vychlazenou nahrubo nakrájenou zeleninu zpracujte v mixéru na pyré a dochuťte solí a pepřem.

Servírování

Polévku servírujte v chlazených miskách na polévku a každou porci doplňte třemi krevetami. Posypte najemno nakrájenou zeleninou a bazalkou.

  • Slávky na víně

    Pokud toužíte po jídle s rychlou a jednoduchou přípravou, které skvěle vypadá, lépe si vybrat nemůžete. Toto je osvědčená francouzská klasika.

  • Jarní závitky vařené v páře

    Lehké závitky plné zeleniny najdou uplatnění na večírcích i jako pohoštění pro početné návštěvy.

     

  • Cibulačka připravená metodou Sous-Vide

    Vyzkoušejte francouzskou klasiku v moderním hávu. Cibulová polévka zahřeje a potěší jako žádná jiná.