Polévka z červené řepy s uzeným pstruhem, smetanou a koprem

Z multifunkční parní trouby

Rychlá zeleninová polévka s plátkem ryby skvěle poslouží jako součást slavnostního oběda nebo lehká večeře.

Ingredience na 6 porcí

800 g menší nebo střední červené řepy, 2−3 šalotky, 4 větvičky čerstvého tymiánu, 2 bobkové listy, 2 hřebíčky, 450 ml zeleninového vývaru, 200 ml sladké smetany, 150 ml zakysané smetany, 200 g filetu z uzeného pstruha, malý svazek čerstvého kopru, mořská sůl

Příprava

Omyjte řepu a dejte ji do trouby na perforovaný plech. Vaříme v režimu Vaření v páře 99 °C cca 60 minut v závislosti na velikosti řepy.

Mezitím očistěte a na kostičky nakrájejte šalotky. Svažte do kousku plátýnka nebo mušelínu tymián, bobkové listy a hřebíček.

Jakmile je řepa hotová a měkká, oloupejte ji a nakrájenou na kostky dejte do středního hrnce, přidejte svazek bylinek, kostičky šalotky, vývar, sladkou smetanu, lžičku soli a polévku přibližně 10−15 minut provařte.

Zakysanou smetanu lehce osolte, přidejte do ní nasekaný kopr podle chuti a promíchejte. Pár snítek kopru si nechte na ozdobu.

Umístěte uzené rybí filety na perforovaný plech a dejte je do předehřáté trouby na režim Vaření v páře 95 °C ohřát zhruba na 2 min.

Vyjměte svazek koření z polévky a zbylý obsah rozmixujte na hladký krém. Polévku podle potřeby dosolte.

Rybí filet rozdělte na šest porcí. Krémovou polévku servírujte se lžící koprové smetany a uzeným pstruhem, ozdobenou čerstvým koprem.