Recept Jana Punčocháře
Polévka z pečené cibule a špeku, smažená quinoa s chilli
podle Jana Punčocháře
Ingredience
500 g cibule, sůl, pepř, 100 ml olivového oleje, 80 g anglické slaniny, 100 g másla, snítka tymiánu, 150 ml smetany, 600 ml zeleninového vývaru, 100 g quinoy, olej na smažení
Příprava
Cibule ve slupce vložíme na plech, přidáme část olivového oleje, sůl a pečeme na režim Horký vzduch na 170 °C 35 minut.
Anglickou slaninu nakrájíme na kostky, zpěníme na olivovém oleji a přidáme větší část upečené oloupané cibule. Menší část cibule a trochu opečené slaniny si necháme jako vložku do polévky. Zalijeme vývarem a vaříme 30 minut. Poté rozmixujeme, propasírujeme, zjemníme smetanou a dochutíme solí a pepřem. Quinou zprudka osmažíme dozlatova a osušíme na papírové utěrce.
Pomocí tyčového mixéru zpěníme uvařenou polévku. Do talíře vložíme cibuli a opečenou slaninu, přidáme zpěněnou polévku a zasypeme smaženou quinoou.