Slávky na víně

Pokud toužíte po jídle s rychlou a jednoduchou přípravou, které skvěle vypadá, lépe si vybrat nemůžete. Toto je osvědčená francouzská klasika.

Ingredience

2 malé svazky petrželové natě, 1 stroužek česneku, 2 šalotky, 2 kg slávek, 2 bobkové listy, 1 větvička tymiánu, sůl, 1 špetka mletého bílého pepře, 15 g másla, 50 ml bílého vína, 150 ml smetany.

Příprava


4 porce

1 Petržel, česnek a šalotku nasekejte najemno. Slávky důkladně omyjte ve studené vodě, proplachujte je dvě až tři minuty. Všechny slávky, které zůstaly otevřené nebo plavou na hladině, vyhoďte. Mušle zvenku očistěte nožem.

2 Slávky rozmístěte na plechu na pečení nebo na pekáči. Přidejte česnek, šalotku, bobkový list, tymián a polovinu petrželové nati a ochuťte solí a mletým bílým pepřem.

3 Máslo, bílé víno a smetanu přiveďte k varu a směsí přelijte slávky. Vařte na 2. úrovni, s parním nastavením 3, při teplotě 99 °C po dobu 30 minut, nebo dokud se všechny slávky samy neotevřou.

Servírování

Před servírováním posypte slávky zbylou nasekanou petrželkou.

  • Gazpacho s tygřími krevetami připravenými v páře

    Studená polévka ve španělském stylu je skvělou volbou pro horké lední dny.

     

  • Cibulačka připravená metodou Sous-Vide

    Vyzkoušejte francouzskou klasiku v moderním hávu. Cibulová polévka zahřeje a potěší jako žádná jiná.

     

  • Jarní závitky vařené v páře

    Lehké závitky plné zeleniny najdou uplatnění na večírcích i jako pohoštění pro početné návštěvy.