Slávky na víně
Pokud toužíte po jídle s rychlou a jednoduchou přípravou, které skvěle vypadá, lépe si vybrat nemůžete. Toto je osvědčená francouzská klasika.
Ingredience
2 malé svazky petrželové natě, 1 stroužek česneku, 2 šalotky, 2 kg slávek, 2 bobkové listy, 1 větvička tymiánu, sůl, 1 špetka mletého bílého pepře, 15 g másla, 50 ml bílého vína, 150 ml smetany.
Příprava
4 porce
1 Petržel, česnek a šalotku nasekejte najemno. Slávky důkladně omyjte ve studené vodě, proplachujte je dvě až tři minuty. Všechny slávky, které zůstaly otevřené nebo plavou na hladině, vyhoďte. Mušle zvenku očistěte nožem.
2 Slávky rozmístěte na plechu na pečení nebo na pekáči. Přidejte česnek, šalotku, bobkový list, tymián a polovinu petrželové nati a ochuťte solí a mletým bílým pepřem.
3 Máslo, bílé víno a smetanu přiveďte k varu a směsí přelijte slávky. Vařte na 2. úrovni, s parním nastavením 3, při teplotě 99 °C po dobu 30 minut, nebo dokud se všechny slávky samy neotevřou.
Servírování
Před servírováním posypte slávky zbylou nasekanou petrželkou.
-
Gazpacho s tygřími krevetami připravenými v páře
Studená polévka ve španělském stylu je skvělou volbou pro horké lední dny.
-
Cibulačka připravená metodou Sous-Vide
Vyzkoušejte francouzskou klasiku v moderním hávu. Cibulová polévka zahřeje a potěší jako žádná jiná.
-
Jarní závitky vařené v páře
Lehké závitky plné zeleniny najdou uplatnění na večírcích i jako pohoštění pro početné návštěvy.