Otázka:
- Jak ukládat potraviny v chladničce a mrazničce?
Platí pro:
- Chladničky
- Chladničky s mrazničkou
- Mrazničky
Všeobecné rady pro ukládání potravin do chladničky:
- Vyhněte se přílišnému zaplňování polic spotřebiče, protože to omezuje proudění vzduchu a způsobuje nerovnoměrné chlazení.
- Před umístěním do chladničky potraviny zakryjte a nádoby vytřete do sucha. Tím omezíte vytváření vlhkosti uvnitř chladničky.
- Potraviny s intenzivní vůní nebo vysokým obsahem vlhkosti zabalte.
- Ovoce a zeleninu skladujte v zásuvkách na zeleninu, neboť vyšší vlhkost v nich chrání kvalitu potravin po delší dobu. Většina ovoce a zeleniny by měla být uchovávána při nízkých teplotách a s vysokou vlhkostí.
- Syrové maso a drůbež pečlivě zabalte, aby nemohlo dojít k úniku tekutiny a znečištění jiných potravin nebo povrchů. Jakékoliv maso, které bude uskladněno na déle než dva dny, by se mělo zmrazit.
- Máslo a sýr: musí být ve speciální vzduchotěsné nádobě nebo zabalené do hliníkové fólie či do polyetylénového sáčku s co nejmenším obsahem vzduchu.
- Láhve: musí být uzavřeny víčkem a uloženy buďto v polici na láhve ve dveřích spotřebiče nebo v držáku na láhve (je-li součástí výbavy).
- Banány, brambory, cibule a česnek smí být v chladničce pouze tehdy, jsou-li zabalené.
- Horké potraviny musí být před vložením do chladničky ochlazeny na pokojovou teplotu; v opačném případě zvýší vnitřní teplotu v chladničce a spotřebu energie spotřebiče
- Tekuté potraviny nebo potraviny s vysokou vlhkostí umisťujte na přední části polic (blíže ke dveřím). Pokud jsou umístěny v blízkosti proudu chladného vzduchu, mohou zmrznout
Všeobecné rady pro ukládání potravin do mrazničky:
- Abyste minimalizovali ztrátu vody z potravin a s tím spojené snížení jejich kvality, používejte k zabalení potravin hliníkovou fólii, obaly do mrazničky, sáčky do mrazničky nebo vzduchotěsné nádoby. Vytlačte z obalu co nejvíce vzduchu a pevně jej uzavřete. Vzduch v obalu může způsobit vysychání potravin a vytváření zápachu (oxidace).
- Před zmrazením zabalte čerstvé maso nebo drůbež do vhodného obalu do mrazničky
- Nezmrazujte znovu maso, které bylo kompletně rozmražené
- Nikdy do mrazničky nevkládejte příliš mnoho teplých potravin najednou. Způsobilo by to přetížení mrazničky, zpomalilo mražení a mohlo by to zvýšit teplotu již zmrazených potravin. Neukládejte zmrzliny, nanuky nebo chléb u dvířek mrazničky nebo v její horní polici: tato místa nejsou nejchladnějšími částmi mrazničky a proto by se tyto potraviny mohly rychleji rozmrazit, pokud budou uloženy v těchto místech
- Ponechte mezi balíčky volný prostor, aby jím mohl volně proudit chladný vzduch a umožnilo se tak co nejrychlejší zmrazení potravin