Udělejte dojem na své přátele a rodinu přípravou domácího chleba a nadýchaných koláčů jako z té nejlepší pekárny. S parní troubou AEG dosáhnete vždy profesionálních výsledků. Dostupnost funkcí závisí na konkrétním modelu vaší trouby.
Různé způsoby pečení s parní troubou AEG:
- Funkce kynutí těsta: Pára vytváří ideální prostředí pro rovnoměrné kynutí těsta, urychluje kynutí a je vzdušnější bez obav z průvanu
- Funkce pečení chleba: Pečte dokonale vykynutý chléb s vláčnou střídkou a křupavou kůrkou.
- Funkce Steamify®: Připravte vláčný a nadýchaný koláč s lahodnou chutí a dozlatova upečenými okraji.
- Manuální nastavení: Nastavte úroveň páry pro pečení chleba a koláčů ručně.
Funkce kynutí těsta
Funkce kynutí těsta na vaší parní troubě poskytuje optimální prostředí pro kynutí těsta.
- Těsto umístěte do vhodné nádoby na první pozici roštu. Díky vlhkosti ho není nutné zakrývat.
- Zvolte funkci kynutí těsta a sledujte, jak těsto začne kynout.
- Teplota se automaticky nastaví na 35 °C, což je vhodná teplota pro kynutí těsta v páře.
Funkce pečení chleba
Použijte funkci pečení chleba pro přípravu nejen chleba, ale také rohlíků a dosáhněte profesionálního výsledku v křupavosti, barvy a lesku kůrky.
Funkce pečení chleba:
- Přidá páru, aby těsto nakynulo, a poté zkombinuje páru a teplo pro dosažení dokonale zlatohnědé kůrky.
- Poskytuje optimální teplotu a prostředí pro kváskové směsi.
- Teplota je nastavená na 180 °C, ale lze ji změnit ručně podle vašeho receptu.
Funkce Steamify®
Pokud má vaše trouba funkci Steamify®, bude pečení s párou snazší než kdy předtím.
- Vyberte Steamify® a nastavte teplotu, jak je uvedeno ve vašem receptu. Na základě teploty za vás trouba automaticky nastaví úroveň páry.
- Při použití Steamify® vám trouba sdělí, jaké výsledky můžete očekávat na základě teploty, například, že 155–230 °C je ideální pro pečení chleba a koláče s křupavým povrchem a vláčným středem.
- Pokud nastavíte časovač na tuto úroveň teploty, spodní ohřev se zapne na několik posledních minut a vytvoří křupavý spodek. Zjistěte více o tom, jak používat Steamify®
Manuální nastavení úrovně páry
Pokud vaše trouba nemá funkci pečení chleba nebo Steamify®, nastavte úroveň páry ručně. Při pečení chleba nebo koláče v páře si můžete vybrat různé úrovně vlhkosti – a kombinovat se suchým teplem pro křupavý povrch. V závislosti na modelu vaší trouby můžete mít až čtyři úrovně vlhkosti pro vaření.
Pokud máte možnost, vyberte:
- Střední pára – pro pečení chleba a sladkých těst
- Nízká pára – pro koláče, muffiny a sušenky
Poté nastavte požadovanou teplotu a začněte péct. Dokončete suchým teplem pro křupavější povrch.
Tipy a triky
- Zkuste osvěžit jednodenní chléb tím, že ho na pár minut ohřejete trochou páry. K tomu je optimální funkce parní regenerace, která je dostupná u vybraných modelů.
- Při pečení buchet nebo malých kvasových chlebů dbejte na to, aby pečicí papír nepřesahoval plech. Bránil by správnému proudění a rozložená horkého vzduchu.
- Použijte plech na pečení pečiva s perforovaným dnem, který zlepšuje cirkulaci tepla, což pomáhá dosáhnout dokonale zlaté kůrky. Pro více informací o tomto plechu a dalším příslušenství navštivte náš internetový obchod.
Další informace o konkrétním modelu trouby naleznete v uživatelské příručce. Svůj uživatelský manuál naleznete zde.
Nyní, když jste se dozvěděli o pečení chleba a koláčů v páře, klikněte sem a zjistěte více o tom, jak vařit v páře.