Teplotní sonda je praktické příslušenství, které přesně měří teplotu uvnitř pokrmu. Snadno se používá a zajišťuje, že vaše jídlo bude vždy správně propečeno. Toto příslušenství najdete u vybraných modelů trub AEG.
Co je teplotní sonda a proč byste ji měli používat?
Teplotní sonda měří teplotu ve středu a je ideálním pomocníkem při přípravě zejména masa, ryb a drůbeže, ale můžete ji použít také při přípravě řady jiných pokrmů.
Při jejím používání budete mít jistotu, že vaše jídlo dosáhne vždy správné teploty a už nikdy nebude nedopečené nebo vysušené. Nemusíte si dělat starosti ani s délkou vaření, protože vnitřní teplota přesně určí, kdy je pokrm hotov.
Jak používat teplotní sondu
Při vaření s teplotní sondou je třeba nastavit dvě teploty: teplotu trouby a požadovanou vnitřní teplotu vašeho pokrmu.
1. Zapíchněte teplotní sondu do středu pokrmu.
2. Druhý konec zapojte do trouby. Ujistěte se, že je zástrčka zcela zasunuta do zdířky.
- Zdířka se u většiny našich modelů nachází v pravém horním rohu předního rámu a je přístupná po otevření dvířek trouby.
3. Nastavte ohřevu a teplotu trouby.
4. Stiskněte a nastavte požadovanou teplotu středu vašeho pokrmu.
5. Stiskněte START.
6. Nyní je teplotní sonda aktivní, a jakmile bude dosažena nastavená teplota zazní alarm.
Tipy a triky
Teplotní sondu lze také použít v mnoha postupech asistovaného vaření – buď vám ji tato funkce navrhne na displeji trouby, nebo v aplikaci, pokud máte troubu s konektivitou. Další způsob jejího využití je možnost nastavení stupně propečení masa na rare, medium nebo well done. Přesně tak, jak to máte nejraději. Kliknutím sem se dozvíte více o asistovaném vaření.
Nejlepších výsledků dosáhnete tak, že teplotní sondu zapíchnete do středu nebo nejvyšší části pokrmu. Ujistěte se, že alespoň ¾ teplotní sondy je uvnitř.
Doporučujeme, aby měly suroviny před samotnou přípravou pokojovou teplotu. Pokud budou příliš studené nebo ne zcela rozmrazené, teplotní sonda nebude správně fungovat.
Bezpečnost
- Používejte pouze originální teplotní sondu AEG nebo náhradní díly.
- Ujistěte se, že mezi grilovanými surovinami a kabelem teplotní sondy je mezera několik centimetrů, aby nedošlo k jejímu poškození nadměrným teplem.
- Buďte opatrní, abyste se nepopálili při vkládání teplotní sondy do předehřáté trouby.
- Po použití vždy vyjměte teplotní sondu z vnitřku trouby. Dávejte pozor, abyste se nepopálili, protože teplotní sonda i trouba budou horké.
- Nepoužívejte teplotní sondu na tekutiny.
Další informace o konkrétním modelu trouby naleznete v uživatelské příručce. Svůj uživatelský manuál naleznete zde.
Nyní, když víte, jak používat teplotní sondu, se možná budete chtít dozvědět více o vaší troubě. Kliknutím sem zobrazíte přehled funkcí trouby a symbolů.