Symboly a funkce trouby AEG

Naposledy aktualizován 06.11.2023 12:08

Dvě trouby v kuchyni, kde jedna z nich vaří

Široká nabídka užitečných funkcí a programů vaší trouby AEG zlepší váš zážitek z vaření. Níže uvádíme přehled různých symbolů včetně toho, co znamenají, abyste mohli využít svoji troubu na maximum. 

Různé trouby AEG mohou mít různé funkce a programy. Stejně tak názvy funkcí a symbolů nemusí být u všech modelů stejné. Zkontrolujte, které funkce a symboly platí pro váš konkrétní model trouby.


Každodenní vaření

Níže jsou uvedeny nejčastěji používané funkce vaření a popis každé z nich. K zajištění optimálních výsledků uvádíme užitečná doporučení týkající se toho, proč a jak nejlépe používat jednotlivé funkce vaření.


Konvenční vaření (horní a spodní ohřev)
Pro každodenní vaření na jedné úrovni. Vhodné pro cokoli od dušení po pečení.

Doporučení:
  • Používejte pouze 1 úroveň, aby se teplo rovnoměrně rozprostřelo nad i pod nádobím. Další úroveň by blokovala cirkulaci tepla. 
Horkovzduch / Pravý horký vzduch
Pro každodenní vaření až na 3 úrovních současně. Ventilátor rozhání horký vzduch pro rovnoměrné vaření, aniž by docházelo k mísení pachů mezi pokrmy.

Doporučení:
  • Nastavte teplotu o 20 °C nižší než při běžném vaření.
Vlhký horkovzduch (pečení)
Získejte nadýchané a vláčné pečivo při pečení na jedné úrovni. Vhodné pro koláče, quiche, sušenky a sladké pečivo. Šetří energii využitím zbytkového tepla.

Doporučení:
  • Při vaření mějte dvířka zavřená, aby se v troubě udržela vlhkost.
Spodní ohřev
Rovnoměrné pečení ze spodu. Vhodné na pizzu nebo koláč a dokončení koláčů nebo quiche.

Doporučení:
  • Použijte spodní úroveň v troubě.
Gril (plný gril)
Zeleninu a maso rovnoměrně grilujte nebo opékejte. Vhodné také na opékání chleba.

Doporučení:
  • Použijte horní úroveň v troubě.
Turbo gril
Pro křehké výsledky a křupavý povrch pečte větší kusy masa a drůbež s kostí. Kombinací horkého vzduchu a horního ohřevu jídlo rovnoměrně zhnědne na každé straně.

Doporučení:
  • V troubě používejte střední nebo spodní úroveň.
  • Použijte teplotní sondu, abyste dosáhli nejlepších výsledků pečení.
Gratinování
Pokrmy, jako jsou lasagne nebo gratinované brambory, lehce zapečte, aby byl povrch křupavý a uvnitř krémový.

Doporučení:
  • Použijte střední úroveň trouby.


Vaření v páře

Pára může posunout vaše vaření na další úroveň – zachovává křehkost a vlhkost ve všem, od drůbeže a pečiva až po pudink nebo casserole. Pokud má vaše trouba parní funkce, níže se dozvíte, jak je používat.

Steamify®
Pro každodenní vaření v páře. Trouba automaticky upravuje úroveň páry na základě zvolené teploty. Vaření v páře zachovává živiny a zvýrazní chuť jakéhokoli pokrmu.

Doporučení:
  • Při pečení pod 100 ºC můžete jídlo vložit do trouby okamžitě. Není třeba předehřívat.

Zjistěte více o tom, jak používat Steamify®




Vlhkost vzduchu
Kombinací horkého vzduchu a páry získáte jemné, šťavnaté drůbeží maso nebo maso a křupavý, lesklý povrch pro chléb nebo pečivo. V závislosti na modelu vaší trouby můžete mít k dispozici až čtyři úrovně páry pro vaření.

  • Nízká: Pro jakýkoli casserole, drůbež nebo maso
  • Střední: Pro přípravu dušeného masa nebo žebírek, k pečení chleba nebo kynutého těsta
  • Vysoká: Pro jemné pokrmy, jako je pudink, koláče, teriny a ryby
  • Plná pára: Kombinace páry a tepla pro zeleninu, drůbež, maso a casserole

Přečtěte si více o tom, jak vařit v páře.
Regenerace (ohřev)
Šetrně ohřejte jídlo pro lepší chuť a texturu. Vhodné pro zbytky a osvěžení jednodenního chleba nebo pečiva. Použití páry k ohřevu zabraňuje vysychání povrchu potravin.

Doporučení:
  • Umístěte rošt doprostřed trouby.

Přečtěte si více o tom, jak používat funkci parní regenerace.
SteamBake / True Fan PLUS
Pečte chléb za občasného připařování rovnoměrně, aby byl vnitřek vláčný a povrch křupavý. Vhodné pro jakýkoli druh chlebového těsta.
Pečení chleba
Pečte chléb za občasného připařování rovnoměrně, aby byl vnitřek vláčný a povrch byl křupavý. Vhodné pro jakýkoli druh chlebového těsta.

Přečtěte si více o tom, jak péct chléb v páře.
Jogurt
Získejte hustý smetanový domácí jogurt.

Doporučení:
  • Pro větší kyselost vařte jogurt v páře delší dobu.

Sous-Vide
Vařte při přesné teplotě ve vakuově uzavřených sáčcích, abyste získali tu nejlepší chuť a texturu. Vhodné pro zeleninu, ryby, drůbež nebo maso.

Zjistěte více o tom, jak vařit pomocí Sous-Vide .


Příprava

Vaše trouba může být vybavena několika praktickými funkcemi, které umožňují co nejvíce zefektivnit přípravu pokrmů. Rozmrazování potravin nebylo nikdy rychlejší ani jednodušší. Před podáváním ohřejte talíře, abyste si doma vytvořili zážitek jako z restaurace. Udržujte jídlo teplé, zatímco se ještě vaří další chod nebo pokud potřebujete jídlo odložit.

Rozmrazování
Šetrně rozmrazujte zmrazené potraviny, abyste získali nejlepší chuť při vaření. Ventilátor trouby rovnoměrně rozhání vzduch a zkracuje dobu rozmrazování o polovinu ve srovnání s rozmrazováním potravin na pracovní desce.

Doporučení:
  • Použijte střední úroveň trouby.
  • Chcete-li dosáhnout nejlepších výsledků, vyjměte potraviny z obalu a položte na talíř vhodný do trouby.
Udržování teploty
Uvařené jídlo zůstane teplé a připravené k podávání. Trouba udržuje rovnoměrnou teplotu, aby se jídlo nepřepeklo.
Ohřívání talířů
Před podáváním talíře lehce prohřejte.

Doporučení:
  • Naskládané talíře každých pár minut otočte, aby se ohřály rovnoměrně.



Speciality

Vaše trouba může být vybavena funkcemi, které vám umožní připravovat určité speciality v pohodlí domova. Pomocí těchto speciálních funkcí se můžete pustit do pomalého vaření, snadno připravit pravou italskou pizzu, zavařit ovoce a zeleninu nebo nechat kynout těsto.

Pizza
Rovnoměrně upečené těsto s křupavou kůrkou. Vhodné pro pizzu, quiche nebo koláč.
Doporučení:
  • Použijte spodní úroveň v troubě.
  • Zatímco se trouba zahřívá, si můžete předehřát plech na pečení.

Zjistěte více o tom, jak používat funkci pizzy.
Zavařování
Získejte šťavnaté ovoce a zeleninu zavařené při nízké teplotě.

Doporučení:
  • Použijte spodní úroveň v troubě.
  • Pro dosažení nejlepších výsledků používejte sklenice, které se uzavírají svorkou. Vyvarujte se sklenic se šroubovacím víčkem nebo kovových plechovek.
  • Ujistěte se, že se sklenice v troubě vzájemně nedotýkají.
Pomalé vaření
Vařte jídlo při nízké teplotě po delší dobu, abyste zachovali živiny a získali křehké výsledky. Vhodné pro zeleninový guláš nebo hrudí.
Kynutí těsta
Pomáhá těstu kynout za stálého tepla a vlhkosti před pečením. Můžete použít menší množství droždí, abyste dosáhli dobrých výsledků během 1–2 hodin, podle přísad těsta.

Doporučení:
  • Použijte spodní úroveň v troubě.
  • Těsto není potřeba přikrývat.
  • Vyhněte se kynutí po dlouhou dobu.



Další informace o konkrétním modelu trouby naleznete v uživatelské příručce. Svůj uživatelský manuál naleznete zde.