Široká nabídka užitečných funkcí a programů vaší trouby AEG zlepší váš zážitek z vaření. Níže uvádíme přehled různých symbolů včetně toho, co znamenají, abyste mohli využít svoji troubu na maximum.
Různé trouby AEG mohou mít různé funkce a programy. Stejně tak názvy funkcí a symbolů nemusí být u všech modelů stejné. Zkontrolujte, které funkce a symboly platí pro váš konkrétní model trouby.
Každodenní vaření
Níže jsou uvedeny nejčastěji používané funkce vaření a popis každé z nich. K zajištění optimálních výsledků uvádíme užitečná doporučení týkající se toho, proč a jak nejlépe používat jednotlivé funkce vaření.
Konvenční vaření (horní a spodní ohřev) Pro každodenní vaření na jedné úrovni. Vhodné pro cokoli od dušení po pečení. Doporučení:
| |
Horkovzduch / Pravý horký vzduch Pro každodenní vaření až na 3 úrovních současně. Ventilátor rozhání horký vzduch pro rovnoměrné vaření, aniž by docházelo k mísení pachů mezi pokrmy. Doporučení:
| |
Vlhký horkovzduch (pečení) Získejte nadýchané a vláčné pečivo při pečení na jedné úrovni. Vhodné pro koláče, quiche, sušenky a sladké pečivo. Šetří energii využitím zbytkového tepla. Doporučení:
| |
Spodní ohřev Rovnoměrné pečení ze spodu. Vhodné na pizzu nebo koláč a dokončení koláčů nebo quiche. Doporučení:
| |
Gril (plný gril) Zeleninu a maso rovnoměrně grilujte nebo opékejte. Vhodné také na opékání chleba. Doporučení:
| |
Turbo gril Pro křehké výsledky a křupavý povrch pečte větší kusy masa a drůbež s kostí. Kombinací horkého vzduchu a horního ohřevu jídlo rovnoměrně zhnědne na každé straně. Doporučení:
| |
Gratinování Pokrmy, jako jsou lasagne nebo gratinované brambory, lehce zapečte, aby byl povrch křupavý a uvnitř krémový. Doporučení:
|
Vaření v páře
Pára může posunout vaše vaření na další úroveň – zachovává křehkost a vlhkost ve všem, od drůbeže a pečiva až po pudink nebo casserole. Pokud má vaše trouba parní funkce, níže se dozvíte, jak je používat.
Steamify® Pro každodenní vaření v páře. Trouba automaticky upravuje úroveň páry na základě zvolené teploty. Vaření v páře zachovává živiny a zvýrazní chuť jakéhokoli pokrmu. Doporučení:
| |
Vlhkost vzduchu Kombinací horkého vzduchu a páry získáte jemné, šťavnaté drůbeží maso nebo maso a křupavý, lesklý povrch pro chléb nebo pečivo. V závislosti na modelu vaší trouby můžete mít k dispozici až čtyři úrovně páry pro vaření.
Přečtěte si více o tom, jak vařit v páře. | |
Regenerace (ohřev) Šetrně ohřejte jídlo pro lepší chuť a texturu. Vhodné pro zbytky a osvěžení jednodenního chleba nebo pečiva. Použití páry k ohřevu zabraňuje vysychání povrchu potravin. Doporučení:
| |
SteamBake / True Fan PLUS Pečte chléb za občasného připařování rovnoměrně, aby byl vnitřek vláčný a povrch křupavý. Vhodné pro jakýkoli druh chlebového těsta. | |
Pečení chleba Pečte chléb za občasného připařování rovnoměrně, aby byl vnitřek vláčný a povrch byl křupavý. Vhodné pro jakýkoli druh chlebového těsta. Přečtěte si více o tom, jak péct chléb v páře. | |
Jogurt Získejte hustý smetanový domácí jogurt. Doporučení:
| |
Sous-Vide Vařte při přesné teplotě ve vakuově uzavřených sáčcích, abyste získali tu nejlepší chuť a texturu. Vhodné pro zeleninu, ryby, drůbež nebo maso. Zjistěte více o tom, jak vařit pomocí Sous-Vide . |
Příprava
Vaše trouba může být vybavena několika praktickými funkcemi, které umožňují co nejvíce zefektivnit přípravu pokrmů. Rozmrazování potravin nebylo nikdy rychlejší ani jednodušší. Před podáváním ohřejte talíře, abyste si doma vytvořili zážitek jako z restaurace. Udržujte jídlo teplé, zatímco se ještě vaří další chod nebo pokud potřebujete jídlo odložit.
Rozmrazování Šetrně rozmrazujte zmrazené potraviny, abyste získali nejlepší chuť při vaření. Ventilátor trouby rovnoměrně rozhání vzduch a zkracuje dobu rozmrazování o polovinu ve srovnání s rozmrazováním potravin na pracovní desce. Doporučení:
| |
Udržování teploty Uvařené jídlo zůstane teplé a připravené k podávání. Trouba udržuje rovnoměrnou teplotu, aby se jídlo nepřepeklo. | |
Ohřívání talířů Před podáváním talíře lehce prohřejte. Doporučení:
|
Speciality
Vaše trouba může být vybavena funkcemi, které vám umožní připravovat určité speciality v pohodlí domova. Pomocí těchto speciálních funkcí se můžete pustit do pomalého vaření, snadno připravit pravou italskou pizzu, zavařit ovoce a zeleninu nebo nechat kynout těsto.
Pizza Rovnoměrně upečené těsto s křupavou kůrkou. Vhodné pro pizzu, quiche nebo koláč. Doporučení:
| |
Zavařování Získejte šťavnaté ovoce a zeleninu zavařené při nízké teplotě. Doporučení:
| |
Pomalé vaření Vařte jídlo při nízké teplotě po delší dobu, abyste zachovali živiny a získali křehké výsledky. Vhodné pro zeleninový guláš nebo hrudí. | |
Kynutí těsta Pomáhá těstu kynout za stálého tepla a vlhkosti před pečením. Můžete použít menší množství droždí, abyste dosáhli dobrých výsledků během 1–2 hodin, podle přísad těsta. Doporučení:
|
Další informace o konkrétním modelu trouby naleznete v uživatelské příručce. Svůj uživatelský manuál naleznete zde.