Ingredience: pro 4 osoby
- 1 květák
- 20 g másla
- 1 pórek (pouze bílá část)
- 2 cibule
- 1 polévková lžíce Ras el hanout*
- 2 lžíce hrubozrnné hořčice
- 2 l zeleninového vývaru
- 200 ml smetany
* Ras el hanout je severoafrická směs koření, která obvykle obsahuje skořici, muškátový oříšek, kardamon, kurkumu, nové koření, hřebíček, chilli a pepř.
OBLOHA
- 200 g růžičky květáku
- 1 lžíce másla
- 1 lžička Ras el hanout
PŘÍPRAVA
- Veškerou zeleninu očistíme a nakrájíme nahrubo
- V hrnci nechte rozpustit máslo
- Zeleninu dobře podusíme
- Přidejte Ras el hanout a hořčici a pokračujte po dobu 1 minuty
- Nyní zalijte vývarem a vařte 45 minut
- Polévku rozmixujte, dokud nebude hezky hladká
- Smetanu přilijeme na závěr (nenecháme již vařit)
- Dochuťte solí a pepřem
OBLOHA
- Na pánvi rozpustíme máslo
- Přidejte květák a Ras el hanout a nechte pěkně obarvit
- Posypte hrubou solí
(K dokončení polévky můžete použít i máslo z pánve)
N°3.2 Rajčatová polévka s pečenými cherry rajčaty
Ingredience: pro 4 osoby
- 1 kg rajčat
- 2 polévkové lžíce rajčatového koncentrátu
- 20 g másla
- 1 stroužek česneku
- 2 cibule
- 1 pórek
- 5 stonků bílého celeru
- 1 l zeleninového vývaru
- 2 větvičky tymiánu
- špetka uzené papriky
OBLOHA
- 200 g cherry rajčat
- 1 polévková lžíce oleje
- 1 lžička balzamikového octa
- pár listů hladkolisté petržele
PŘÍPRAVA
- Veškerou zeleninu očistíme a nakrájíme nahrubo
- V hrnci nechte rozpustit máslo
- Nejprve nechte zhnědnout cibuli a česnek
- Nyní přidáme i zbytek zeleniny a dobře podusíme
- Přidejte rajčatový protlak a tymián a nechte obarvit další 2 minuty
- Zalijte vývarem a vařte 45 minut
- Polévku rozmixujte, dokud nebude hezky hladká
- Dochuťte solí a pepřem
OBLOHA
- Cherry rajčata a olej dejte na pánev a zahřejte na vysokou teplotu
- Když se "otevřou", přidejte balzamikový ocet
- Vypněte teplotu a nechte 2 minuty odpočinout
- Posypte petrželovou natí
N°3.3 Dýňová polévka s praženými arašídy
Ingredience: pro 4 osoby
- 1 máslová dýně
- 3 mrkve
- 20 g másla
- 2 cibule
- 1 pórek
- 20 g zázvoru
- 200 ml zeleninového vývaru
- 2 větvičky tymiánu
- 1 bobkový list
OBLOHA
- 100 g arašídů
- 1 polévková lžíce oleje
- 100 g kostek dýně
- 1 polévková lžíce koření garam masala
PŘÍPRAVA
- Veškerou zeleninu očistíme a nakrájíme nahrubo
- V hrnci nechte rozpustit máslo
- Přidáme zeleninu a dobře dusíme
- Nyní přidejte vývar, tymián, bobkový list a zázvor a vařte 45 minut
- Z polévky vyjmeme tymián a bobkový list
- Polévku míchejte, dokud nebude hezky hladká
- Dokončete solí a pepřem
OBLOHA
- Rozehřejte pánev s olejem
- Přidejte dýni a arašídy a vařte
- Vmíchejte garam masalu a vypněte oheň
N°3.4 Hrachová polévka s okurkou a chilli papričkou
Ingredience: pro 4 osoby
- 800 g hrášku
- 2 okurky
- 20 g másla
- 1 stroužek česneku
- 2 cibule
- 1 l zeleninového vývaru
- 200 ml smetany
OBLOHA
- Proužky okurky
- 1 chilli paprička
- 3 lžíce oleje
PŘÍPRAVKY
- Veškerou zeleninu očistíme a nakrájíme nahrubo
- Pozor! Okurka se používá i na ozdobu
- V hrnci nechte rozpustit máslo
- Zeleninu dobře podusíme
- Nyní zalijte vývarem a vařte 45 minut
- Polévku rozmixujte, dokud nebude hezky hladká
- Smetanu přilijeme na závěr (nenecháme již vařit)
- Dochuťte solí a pepřem
OBLOHA
- Na pánvi necháme rozehřát olej
- Přidejte najemno nakrájenou chilli papričku (bez semínek) a 2 minuty smažte na mírném ohni
- Dokončete hrubou solí
- Okurku oloupejte škrabkou, dokud se nedostanete k semínkům a proužky použijte k ozdobení polévky
- (Použijte olej z pánve)
N°3.5 Brokolicová polévka s wasabi
Ingredience: pro 4 osoby
- 2 brokolice
- 20 g másla
- 150 g cizrny
- 2 cibule
- 1 pórek
- 3 stonky celeru
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 2 lžičky wasabi
OBLOHA
- růžičky brokolice
- 2 lžíce sezamového oleje
- 50 g cizrny
- 1 lžička bílého sezamu
- 1 lžička černého sezamu
PŘÍPRAVA
- Veškerou zeleninu očistíme a nakrájíme nahrubo
- V hrnci nechte rozpustit máslo
- Zeleninu dobře podusíme
- Vmíchejte wasabi
- Nyní zalijte vývarem a vařte 45 minut
- Polévku rozmixujte, dokud nebude hezky hladká
- Dochuťte solí a pepřem
OBLOHA
- Na pánvi necháme rozehřát sezamový olej
- Přidejte růžičky brokolice, cizrnu a sezamová semínka
- Posypte hrubou solí
- Nechte dvě minuty péct na mírném ohni
- (Použijte olej z pánve)
N°3.6 Polévka z červené řepy s fetou
Ingredience: pro 4 osoby
- 1 kg červené řepy
- 20 g másla
- 2 cibule
- 1 pórek
- 3 bílé celery
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 2 snítky tymiánu
- 2 snítky šalvěje
- 2 snítky bobkového listu
- 200 ml smetany
OBLOHA
- 1 vařená červená řepa
- 100 g feta
- 3 jarní cibulky
PŘÍPRAVA
- 1 červenou řepu necháme vcelku
- Veškerou zeleninu očistíme a nakrájíme nahrubo
- V hrnci nechte rozpustit máslo
- Zeleninu dobře podusíme
- Přidejte tymián, šalvěj a bobkový list (můžete je svázat provázkem)
- Nyní zalijte vývarem a vařte 45 minut
- Odstraňte bylinky a celou červenou řepu
- Polévku rozmixujte, dokud nebude hladká
- Smetanu přilijeme na závěr (nenecháme již vařit)
- Dochuťte solí a pepřem
OBLOHA
- Uvařenou červenou řepu nakrájíme na kostičky
- Rozdrobte fetu
- Jarní cibulku nakrájejte na úzké, dlouhé proužky
- Nastrouhejte na polévku citronovou kůru