Recepty TotalFlex - Polévky

Naposledy aktualizován 15.02.2022 16:19



N°3.1 Květáková polévka s hořčicí

Ingredience: pro 4 osoby

- 1 květák

- 20 g másla

- 1 pórek (pouze bílá část)

- 2 cibule

- 1 polévková lžíce Ras el hanout*

- 2 lžíce hrubozrnné hořčice

- 2 l zeleninového vývaru

- 200 ml smetany


* Ras el hanout je severoafrická směs koření, která obvykle obsahuje skořici, muškátový oříšek, kardamon, kurkumu, nové koření, hřebíček, chilli a pepř.  


OBLOHA

- 200 g růžičky květáku

- 1 lžíce másla

- 1 lžička Ras el hanout

PŘÍPRAVA

- Veškerou zeleninu očistíme a nakrájíme nahrubo

- V hrnci nechte rozpustit máslo

- Zeleninu dobře podusíme

- Přidejte Ras el hanout a hořčici a pokračujte po dobu 1 minuty

- Nyní zalijte vývarem a vařte 45 minut

- Polévku rozmixujte, dokud nebude hezky hladká

- Smetanu přilijeme na závěr (nenecháme již vařit)

- Dochuťte solí a pepřem

OBLOHA

- Na pánvi rozpustíme máslo

- Přidejte květák a Ras el hanout a nechte pěkně obarvit

- Posypte hrubou solí

(K dokončení polévky můžete použít i máslo z pánve)

N°3.2 Rajčatová polévka s pečenými cherry rajčaty

Ingredience: pro 4 osoby

- 1 kg rajčat

- 2 polévkové lžíce rajčatového koncentrátu

- 20 g másla

- 1 stroužek česneku

- 2 cibule

- 1 pórek

- 5 stonků bílého celeru

- 1 l zeleninového vývaru

- 2 větvičky tymiánu

- špetka uzené papriky


OBLOHA

- 200 g cherry rajčat

- 1 polévková lžíce oleje

- 1 lžička balzamikového octa

- pár listů hladkolisté petržele

PŘÍPRAVA

- Veškerou zeleninu očistíme a nakrájíme nahrubo

- V hrnci nechte  rozpustit máslo

- Nejprve nechte zhnědnout cibuli a česnek

- Nyní přidáme i zbytek zeleniny a dobře podusíme

- Přidejte rajčatový protlak a tymián a nechte obarvit další 2 minuty

- Zalijte vývarem a vařte 45 minut

- Polévku rozmixujte, dokud nebude hezky hladká

- Dochuťte solí a pepřem

OBLOHA

- Cherry rajčata a olej dejte na pánev a zahřejte na vysokou teplotu

- Když se "otevřou", přidejte balzamikový ocet

- Vypněte teplotu a nechte 2 minuty odpočinout

- Posypte petrželovou natí

N°3.3 Dýňová polévka s praženými arašídy

Ingredience: pro 4 osoby

- 1 máslová dýně

- 3 mrkve

- 20 g másla

- 2 cibule

- 1 pórek

- 20 g zázvoru

- 200 ml zeleninového vývaru

- 2 větvičky tymiánu

- 1 bobkový list

OBLOHA

- 100 g arašídů

- 1 polévková lžíce oleje

- 100 g kostek dýně

- 1 polévková lžíce koření garam masala

PŘÍPRAVA

- Veškerou zeleninu očistíme a nakrájíme nahrubo

- V hrnci nechte rozpustit máslo

- Přidáme zeleninu a dobře dusíme

- Nyní přidejte vývar, tymián, bobkový list a zázvor a vařte 45 minut

- Z polévky vyjmeme tymián a bobkový list

- Polévku míchejte, dokud nebude hezky hladká

- Dokončete solí a pepřem

OBLOHA

- Rozehřejte pánev s olejem

- Přidejte dýni a arašídy a vařte

- Vmíchejte garam masalu a vypněte oheň


N°3.4 Hrachová polévka s okurkou a chilli papričkou

Ingredience: pro 4 osoby

- 800 g hrášku

- 2 okurky

- 20 g másla

- 1 stroužek česneku

- 2 cibule

- 1 l zeleninového vývaru

- 200 ml smetany

OBLOHA

- Proužky okurky

- 1 chilli paprička

- 3 lžíce oleje

PŘÍPRAVKY

- Veškerou zeleninu očistíme a nakrájíme nahrubo

- Pozor! Okurka se používá i na ozdobu

- V hrnci nechte rozpustit máslo

- Zeleninu dobře podusíme

- Nyní zalijte vývarem a vařte 45 minut

- Polévku rozmixujte, dokud nebude hezky hladká

- Smetanu přilijeme na závěr (nenecháme již vařit)

- Dochuťte solí a pepřem

OBLOHA

- Na pánvi necháme rozehřát olej

- Přidejte najemno nakrájenou chilli papričku (bez semínek) a 2 minuty smažte na mírném ohni

- Dokončete hrubou solí

- Okurku oloupejte škrabkou, dokud se nedostanete k semínkům a proužky použijte k ozdobení polévky

- (Použijte olej z pánve)


N°3.5 Brokolicová polévka s wasabi

Ingredience: pro 4 osoby

- 2 brokolice

- 20 g másla

- 150 g cizrny

- 2 cibule

- 1 pórek

- 3 stonky celeru

- 1,5 l zeleninového vývaru

- 2 lžičky wasabi

OBLOHA

- růžičky brokolice

- 2 lžíce sezamového oleje

- 50 g cizrny

- 1 lžička bílého sezamu

- 1 lžička černého sezamu

PŘÍPRAVA

- Veškerou zeleninu očistíme a nakrájíme nahrubo

- V hrnci nechte rozpustit máslo

- Zeleninu dobře podusíme

- Vmíchejte wasabi

- Nyní zalijte vývarem a vařte 45 minut

- Polévku rozmixujte, dokud nebude hezky hladká

- Dochuťte solí a pepřem

OBLOHA

- Na pánvi necháme rozehřát sezamový olej

- Přidejte růžičky brokolice, cizrnu a sezamová semínka

- Posypte hrubou solí

- Nechte dvě minuty péct na mírném ohni

- (Použijte olej z pánve)


N°3.6 Polévka z červené řepy s fetou

Ingredience: pro 4 osoby

- 1 kg červené řepy

- 20 g másla

- 2 cibule

- 1 pórek

- 3 bílé celery

- 1,5 l zeleninového vývaru

- 2 snítky tymiánu

- 2 snítky šalvěje

- 2 snítky bobkového listu

- 200 ml smetany

OBLOHA

- 1 vařená červená řepa

- 100 g feta

- 3 jarní cibulky

PŘÍPRAVA

- 1 červenou řepu necháme vcelku

- Veškerou zeleninu očistíme a nakrájíme nahrubo

- V hrnci nechte rozpustit máslo

- Zeleninu dobře podusíme

- Přidejte tymián, šalvěj a bobkový list (můžete je svázat provázkem)

- Nyní zalijte vývarem a vařte 45 minut

- Odstraňte bylinky a celou červenou řepu

- Polévku rozmixujte, dokud nebude hladká

- Smetanu přilijeme na závěr (nenecháme již vařit)

- Dochuťte solí a pepřem

OBLOHA

- Uvařenou červenou řepu nakrájíme na kostičky

- Rozdrobte fetu

- Jarní cibulku nakrájejte na úzké, dlouhé proužky

- Nastrouhejte na polévku citronovou kůru