Chutě zítřka
Ve vaření se prosazují různé trendy, podobně jako v módě. Neustále se hledá něco nového a vzrušujícího. Nové ingredience, nové metody vaření a nové způsoby servírování jídel.
Pro nás v AEG je hledání trendů přirozené. Co když objevíme nějakou skvělou novinku ještě předtím, než se stane všeobecně populární? Co když ji přineseme našim zákazníkům a umožníme jim vychutnávat si chuť zítřka už dnes?
Chutě zítřka
Trendy
FIALOVÉ ODSTÍNY
V konzumaci zeleniny nastolil rok 2018 následující trend: fialová vystřídala zelenou. Purpurovou, lila, fialovou a její odstíny najdeme na červené řepě, sladkých bramborách a květu ibišku – ingrediencích bohatých na antokyany, což jsou přírodní antioxidanty. Potraviny nejen zdravé, ale i plné chuti.
PUFOVANÉ A POPUKANÉ
Jaké pukance se jedí v roce 2018? Z quinoy, amarantu a čiroku. Jejich zrnka se na zahřáté pánvi nafouknou a popukají na pukance. Zrna se upravují pufováním už po celá staletí. Vzpomeňme například přípravu popcornu z kukuřice. Jde o jednu z nejjednodušších metod přípravy pokrmů.
Umami
V Japonsku je tento pojem velmi populární a v roce 2018 se rozšíří po celém světě. Umami je vlastně jednoduchá pikantní chuť, která představuje jednu z pěti základních chutí vnímaných lidským jazykem. Umami se přirozeně vyskytuje v mnoha potravinách, jako jsou rajčata, miso, maso a houby.
STARODÁVNÉ OBILOVINY
Starodávné obiloviny nejsou ničím novým, ale určitě se budou letos objevovat na talířích mnohem častěji. Na rozdíl od moderní kukuřice a rýže se tyto obiloviny už století téměř nezměnily. Patří k nim žito, špalda, quinoa, ječmen, černá rýže, kamut a pohanka.
Sous vide
Rok 2018 bude rokem sous vide. Co to vlastně je? Zjednodušeně jde o metodu vaření v páře při dokonalé teplotě a ve vakuově utěsněných sáčcích. Tato technologie, která se používá v nejlepších restauracích, dodává pokrmům bezkonkurenční konzistenci a zároveň zabraňuje vysušení.
VAŘENÍ S NULOVÝM ODPADEM
Povědomí o odpadech je na vzestupu! A nejde jen o trend v roce 2018, ale o dlouhodobý posun v myšlení. Od hlavy po ocas a od stonku po kořen... Jak můžeme využít celé suroviny beze zbytku? S moderními technologiemi a špetkou kreativity dokážeme vytvořit úžasně chutná jídla z kousků a částí, které jsme donedávna považovali za odpad.
BEZMASÉ MASO
Získávají rostlinné proteiny převahu? Pokud se podíváme na sociální média a vyhledávání na internetu, určitě ano. Stále více lidí hledá zdravé náhrady masa, aniž by se museli smířit s mdlou chutí nebo texturou.
DALŠÍ ZAJÍMAVÉ TRENDY
Na obzoru jsou i další chutné trendy. Černá nikdy nevyjde z módy a v roce 2018 se naplno prosadí i v gastronomii. Jídla a potraviny černé barvy se stanou mimořádně populárními. Můžeme očekávat velkolepý návrat klasických technik, jako je fermentování a konfitování, zatímco Instagram zamoří vaječné obláčky. Chuť zítřka vám přináší všechny nejnovější trendy, jakmile se objeví.
O PROJEKTU
Dali jsme dohromady skupinu odborníků, kteří předpověděli potravinové a kulinářské trendy pro rok 2018. Náš tým expertů – od datové analytičky, lovkyně trendů až po novinářku a šéfkuchaře – prohledal internet a objevil různé chutě s obrovským skrytým potenciálem v naší kuchyni. Výsledkem jejich snažení je 15 trendů pro rok 2018, které se týkají vaření novými metodami, trendových barev v gastronomii i atraktivních chutí a novodobých jídel.
Kdo by řekl, že tento rok bude našim talířům kralovat fialová barva? Nebo že pufovaná jídla se stanou hitem v kuchyních? Těchto 15 trendů jsme zúžili na sedm, abyste se na ně mohli nejen perfektně připravit, ale abyste i dokonale zvládli všechny nové a vzrušující techniky.
Tak přijměte naši výzvu a vychutnejte si chuť zítřka ještě dnes!