Starodávné obiloviny nejsou ničím novým, ale určitě se budou letos objevovat na talířích mnohem častěji. Na rozdíl od moderní kukuřice a rýže se tyto obiloviny už století téměř nezměnily. Zahrnují žito, špaldu, quinou, ječmen, černou rýži, kamut a pohanku.

Tyto druhy obilovin jsou bohaté na výživné látky a mají množství zdraví prospěšných účinků, například zlepšují trávení a podporují imunitu. Starodávné obiloviny skrývají množství nových příležitostí ve vaření. Ochutnali byste je pufované nebo zapečené? Nejlepších výsledků dosáhnete s parními troubami AEG. Vyzkoušejte páru a vychutnávejte si pokrmy uvnitř jemné a vláčné a zvenku delikátně křupavé.

KUCHYŇSKÝ ROBOT

Křupavá kůrka. Pórovitá střídka. Vynikající jídla každý den.

Díky rozmanitému příslušenství vám naše kuchyňské roboty pomohou připravit perfektní směsi a dokonalá těsta pro každou příležitost.

Přečtěte si více o kuchyňských robotech

BAGELY

Ingredience
375 ml vody
2 čajové lžičky cukru
2 čajové lžičky sušeného droždí
500 g prosáté mouky
1 čajová lžička soli

Mašlování a posypání
Vyšlehaná vejce k potření
Semínka k posypání

Postup
- V misce smíchejte droždí, cukr a vodu a nechte odpočívat asi 5 minut.
- Přidejte sůl a mouku.
- Těsto zpracujte pomocí kuchyňského robota AEG přibližně po dobu 5 minut.
- Na troubě SteamPro spusťte program teplovzdušného pečení s párou při teplotě 40 °C. Potom misku přikryjte kuchyňskou utěrkou.
- Těsto nechte kynout asi 30 minut.
- Potom těsto ručně prohněťte na pomoučeném vále.
- Rozdělte ho na 8 částí.
- Z každé části vyformujte kuličku a na každé kuličce opatrně udělejte uprostřed otvor o průměru přibližně 5 cm.
- Bagely přeložte na plech.
- V troubě SteamPro spusťte program Vlhká pára a nechte bagely v páře asi 6 minut.
- Plech vyjměte a v troubě SteamPro nastavte parní program se střední úrovní páry při teplotě 200 °C.
- Bagely potřete rozšlehaným vejcem a posypte semínky.
- Pečte 13 minut v troubě SteamPro s parním programem se střední úrovní páry při teplotě 200 °C.

Pohled Jana Punčocháře

Aktuálně jde o velký trend, hlavně se vrací bulgur. Buď jako příloha, nebo se z něj dělají saláty. Baví mě i kroupy, pohanka, špalda či žito, ze kterých se peče chleba, nastavují kaše nebo mohou nahrazovat třeba rýži.

Všechny původní obiloviny mají velkou výživovou hodnotu. Obsahují mnoho vitamínů a minerálů a chuťově umí být opravdu zajímavé, takže jejich návrat určitě podporuji.