V konzumaci zeleniny nastolil rok 2018 následující trend: fialová střídá zelenou. Purpurovou, lila, fialovou a její odstíny najdeme na červené řepě, sladkých bramborách a květu ibišku – ingrediencích bohatých na antokyany, což jsou přírodní antioxidanty. Potraviny nejen zdravé, ale i plné chuti.

Možnosti přípravy jídel z fialových rostlinných surovin jsou nekonečné. Abyste zachovali maximum zdraví prospěšných výživných látek, měli byste je připravovat párou nebo metodou sous vide, tedy ve vakuu. Trouby AEG vám přinášejí spoustu možností  vaření při nízké teplotě a s vysokou precizností, abyste z potravin fialových odstínů získali co nejvíce chuti a zdraví.

PARNÍ TROUBA STEAMPRO

Každý pokrm by měl být zážitkem. To byl náš cíl, když jsme vyvíjeli troubu SteamPro. Nabízí tři režimy pečení – teplo, páru a jejich kombinaci. V kombinovaném režimu trouba automaticky přesně vypočítá správný poměr tepla a páry. To znamená, že jídla budou zvenku vždy zlatavá a křupavá a uvnitř jemná a šťavnatá.

Ať už připravujete maso, grilujete hamburgery, pečete chleba, chystáte delikátní dezert, nebo využíváte funkci SousVide, kterou jsme přinesli i do mnoha prestižních  restaurací po celém světě, trouba SteamPro posune vaše vaření na vyšší úroveň.

Přečtěte si více o parní troubě SteamPro

FIALOVÉ ZELNÉ KNEDLÍKY

Přibližně 20 kusů
1 červené zelí

Náplň
200 ml černé rýže
400 ml vody
1 polévková lžíce pasty miso
1 čajová lžička jemně nastrouhaného čerstvého zázvoru
1 čajová lžička najemno nasekaného čerstvého česneku

Omáčka
2 polévkové lžíce japonské sójové omáčky
2 polévkové lžíce sezamového oleje
2 polévkové lžíce čerstvé limetkové šťávy
1 špetka chilli vloček

Na ozdobení
1 polévková lžíce nasekaného koriandru
1 čajová lžička pražených sezamových semínek

Postup

- Do nádoby na vodu v parní troubě AEG SteamPro nebo SteamBoost nalijte vodu.
- Troubu nastavte na funkci Vlhká pára.
- Ostrým nožem odstraňte ze zelí dřevnatou část stonku.
- Hlávku zelí vložte do nádoby na parní přípravu, dejte do trouby a nechte vařit s párou přibližně 30 minut.
- Mezitím si připravte náplň. Vodu přiveďte k varu na indukční varné desce AEG MaxiSense Pure. Vsypte černou rýži, zmírněte teplotu a rýži nechte dusit asi 20 minut do změknutí.
- Do uvařené rýže vmíchejte pastu miso, česnek a zázvor.
- Z trouby AEG SteamPro vyndejte hlávku zelí a oddělte jednotlivé listy. Měly by být dostatečně měkké, abyste je mohli srolovat, aniž by se polámaly. Doba přípravy zelí se bude lišit v závislosti na sezóně. Pokud je to nutné, vraťte zelí do trouby a nechte ho ještě chvíli vařit v páře.
- Tlusté části zelných listů vyřízněte a odstraňte a každý list rozdělte (přibližně) na 3 díly.
- Každý díl naplňte rýží, zabalte a spojte malým párátkem.
- Knedlíčky vložte do trouby AEG SteamPro do nádoby na parní přípravu a s funkcí Vlhká pára vařte přibližně 10–12 minut.
- V misce smíchejte ingredience na omáčku.
- Knedlíčky podávejte posypané čerstvým koriandrem a praženými sezamovými semínky.