Povědomí o odpadech je na vzestupu! A upřímně doufáme, že nejde pouze o trend v roce 2018, ale o dlouhodobý posun v myšlení. Od hlavy po ocas a od stonku po kořen... Jak můžeme využít celé suroviny beze zbytku? S moderními technologiemi a špetkou kreativity dokážeme vytvořit úžasně chutná jídla z kousků a částí, které jsme donedávna považovali za odpad.
Vezměme si například květák. Odedávna opomíjené květákové stonky si dnes našly cestu do domácností a restaurací jako zdravá náhrada bramborových hranolků. Dokonce i květákové listy se probojovaly na naše talíře jako chutná obloha. Naučte se, jak s troubami AEG efektivně využít každý kousek potravin.
TROUBA STEAMBOOST
Trouba SteamBoost s funkcí FullSteam vytěží z potravin mnohem více chuti. Funguje stejně jako tradiční trouba, ale navíc vám poskytne všechny výhody páry. Vzniká tak delikátní kombinace páry a tepla, protože, jak všichni víme, vlivem tepla se na pokrmech vytvoří zlatavá, křupavá kůrka a působením páry se v pokrmech zachová chuť a šťáva.
Celé tajemství spočívá ve využití páry. V pokrmech uchovává přirozenou vlhkost, abyste si mohli vychutnávat celou řadu šťavnatých a křehkých lahodných jídel včetně masa, ryb, dušených a zapékaných pokrmů, zeleniny i dezertů. Jde především o chuť. Intenzivní a přirozenou.
KVĚTÁK NA 3 ZPŮSOBY
Květák zapečený s parmazánem
(4 porce)
Ingredience
2 hlávky květáku
1 čajová lžička mletého pepře
1 čajová lžička mleté uzené papriky
1 čajová lžička soli
2 polévkové lžíce dijonské hořčice
2 polévkové lžíce neutrálního řepkového oleje
100 g nastrouhaného parmazánu
Postup
- Hlávky květáku vložte do pekáče. Dejte do trouby SteamBoost a nastavte funkci Vlhká pára přibližně na 30 minut.
- Květák vyjměte a položte ho na plech vyložený pečicím papírem.
- Potom květák potřete hořčicí.
- Posypte ho kořením, solí a parmazánem. Pokapejte olejem.
- Troubu nastavte na funkci Gril a teplotu na 200 °C. Nechte květák péct 15 minut.
- Květák vyjměte a nakrájejte na měsíčky.
Pečené květákové hranolky
(předkrm pro 1 osobu)
- Z květáku vyřízněte stonek, nakrájejte jej na proužky přibližně velikosti bramborových hranolků.
- Troubu SteamBoost nastavte na funkci Turbo gril a teplotu 230 °C. Pokapejte olejem, poprašte mořskou solí a mletou uzenou paprikou.
- Nechte péct 10–15 minut, podle tloušťky hranolků (čím tlustší, tím déle péct).
Květákový salát
(2 porce)
Ingredience
Listy z vrchní části hlávky květáku
Dressing
2 polévkové lžíce jablečného octa
1 polévková lžíce tahini
1 čajová lžička najemno nastrouhaného česneku
½ čajové lžičky soli
50 ml řepkového oleje
1 polévková lžíce vody
Na ozdobu
hrst natrhaných lístků máty
1 polévková lžíce zrníček granátového jablka
Postup
- Troubu SteamBoost nastavte na funkci horkovzdušné pečení a teplotu na 175 °C.
- Listy natrhejte na malé kousky a rozložte na plech vyložený pečicím papírem.
- Pokapejte olejem a posolte.
- Plech dejte na 10 minut do trouby.
- Upečené listy dejte na talíř, zalijte dresinkem a ozdobte granátovým jablkem a mátou.
Pohled Jana Punčocháře
Tuto problematiku řeším opravdu dlouho a snažím se dodržovat základní pravidlo – spotřebovat, co jde. Například když vaříme brambory, důkladně je omyjeme a slupky, které se tradičně vyhazují, smažíme. Vzniknou skvělé chipsy. Dále třeba kuře, to také můžeme zpracovat celé: z kostí, hlavy a pařátů uvaříme silný vývar, maso jako prsa, křídla a stehna zpracujeme tradičně (řízky, rychlejší jídla, gril) a vnitřnosti můžeme využít na paštiku, kaldoun nebo i do salátů.
V dnešní době by se měl každý zamyslet nad tím, kolik odpadu produkuje. Ve světě existují restaurace, které zpracovávají vše, tzv. od ouška po ocásek, a to je opravdu skvělé.